Connect with us
Publicitate

Turism

Numărul punctelor gastronomice locale a crescut de peste cinci ori față de anul 2019. Cele mai multe sunt în Brașov, Sibiu și Tulcea

Publicat

pe

După pandemie, numărul punctelor gastronomice locale, un concept similar restaurantelor gândit pentru turiștii care doresc să consume alimente specifice zonelor geografice pe unde călătoresc, într-un cadru familial, a crescut de cinci ori. Polii de interes sunt Brașov, Tulcea și Sibiu, scrie economica.net.

Publicitate

Punctele Gastronomice Locale unde turiștii pot mânca preparate specifice zonelor geografice pe care le vizitează, în condiţiile respectării unor norme şi condiţii de igienă reglementate, au luat amploare după pandemia de Covid-19, arată o analiză Economica pe baza datelor oferite de către Autoritatea Național Sanitar Veterinară.

În momentul de față există 241 astfel de puncte gastronomice pe întreg teritoriul României, față de 16 în 2018 și 47 în 2019, înainte de pandemie.

Majoritatea sunt concentrare în cinci județe. În Brașov, există astfel de puncte gastronomice în Vama Buzăului, Fundata, Sâmbăta de Jos și Drăguș, în Tulcea turiștii pot vizita puncte gastronomice în Sulina, Murighiol, Mila 23 și Crișan, iar la Sibiu se poate mânca de la familii în Cisnădie, Cristian, Arpașu de Sus.

Publicitate

De asemenea, există mai multe puncte gastronomice locale în Alba, la Roșia Montana, Rimetea, Câmpeni, în timp ce în Maramureș există astfel de locuri în Borșa, Vișeul de Sus, Suciu de Sus.

Potrivit ANSVSA, punctele gastronomice pot servi doar preparate specifice zonei în care funcționează și au un meniu restrâns (cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și eventual două feluri de desert), pe care îl prepară exclusiv membrii familiei.

De asemenea, metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării. Meniul va fi obligatoriu preparat și oferit pentru consum în decursul aceleiași zile.

Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor,. De preferat, familiile care dețin puncte gastronomice ar trebui să se aprovizioneze cu produse autohtone, specifice zonei în care îşi desfăşoară activitatea.

De altfel, cei care operează aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică de tipul: Asociație Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială și să aibă document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes