Connect with us
Publicitate

Social

Nu vom avea autostradă cel puțin în următorii 8 ani. Directorul Asociației Pro Infrastructură spune că autostrada A3 Comarnic – Brașov nu va fi gata nici până în 2030

Publicat

pe

Publicitate

Anii trec, iar autoritățile nu reușesc să ajungă la un punct comun în ceea ce privește construirea autostrăzii A3 Comarnic – Brașov. Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură, spune că este greu de crezut că șoseaua de mare viteză care va lega muntele de Capitală va fi gata până în anul 2030, din cauză că nici până în prezent nu există un proiect care să arate exact ce soluții au fost alese. Dacă inițial, proiectul avea un cost total de aproape 9 miliarde de euro, noua propunere înaintată este la jumătate din această sumă, scriu jurnaliștii gandul.ro.

„Din păcate, trebuie să se și livreze studiul de fezabilitate și nu doar așa, din pix, trebuie să se facă foraje acolo. Este mult, întârzierea este enormă, practic nu s-a făcut nimic, nu s-a trecut de prima fază, de AMCI, analiză multicriterială inițială. Din păcate, suntem departe de a avea un traseu. În momentul în care avem un traseu cât de cât creionat, putem să intrăm cu forezele pentru studiul geotehnic și să se spună: «da, domnule, cam atâta o să coste și cam ăsta este gradul de certitudine», că odată ce intrăm cu constructorul în teren cam acela este terenul”, a spus Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură, în interviul la Gândul Exclusiv.

Ionuț Ciurea susține că dacă acum studiul de fezabilitate și proiectul tehnic nu se fac cum trebuie, întârzierile pot fi uriașe, la fel și costurile.

„Dacă la câmpie ne poticnim pe chestiuni de genul ăsta, prin creierii munților, pe Valea Prahovei, chiar că Dumnezeu cu mila”, a afirmat Ionuț Ciurea.

Publicitate

În aceste condiții, DN 1 rămâne în continuare soluția de mers, în ritm de melc, dinspre București spre Brașov, deși există două rute alternative, pe drumul spre Târgoviște și pe cel spre Cheia, iar o a treia ar fi drumul forestier de pe Valea Doftanei.

„Și pe acolo sunt localități, nu este ca și când pe Cheia sau pe Valea Doftanei o să mergi cu nu știu cât la oră. În primul rând că pe Valea Doftanei, pe la țurcădău, și pe serpentinele de acolo, nu o să poți să bagi tiruri. Bine, teoretic ai putea să bagi, dar mai bine nu. Și atunci o să fie în continuare aglomerat DN 1, prin simplul fapt că aceste rute ocolitoare traversează localități și nu faci economie la timp”, a mai spus directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură.

Singura soluție pentru descongestionarea traficului pe Valea Prahovei rămâne autostrada, care însă nu ar putea fi gata până în 2030.

„Fie că o facem pe bucăți, adică întâi centurile stațiunilor, pentru că acolo este dopul cel mai mare, fie că o să mergem pe un contract mare, depinde cum o să fie scoasă la licitație, putem să scoatem secțiuni mai mici, indiferent ce constructor nimerim, să avem ceva, să avem la Bușteni, să avem la Sinaia, Comarnic, fie facem toate stațiunile un lot mare și-l dăm, a precizat Ionuț Ciurea.

Un constructor puternic, cu resurse, și financiare și de forță de muncă, ar putea face posibilă finalizarea autostrăzii Comarnic-Brașov până în 2030.

„Dacă intră cineva serios și puternic, avem o șansă, dacă nu, ne ducem dincolo de 2030. Este greu de spus. În mod normal, ar fi trebuit să avem studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pe contractele astea la cheie, să vorbim de licitarea lucrărilor, dar deocamdată noi nu avem nici traseul aprobat”, a mai spus Ionuț Ciurea, pentru aceeași sursă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
2 Comentarii

1 Comentariu

  1. Alexandru

    5 mai, 2023 at 8:33 am

    Principiul acestei autostrăzi este ,,PROMISIUNEA,, ea se câștigă voturi!

  2. Alexandru

    5 mai, 2023 at 8:36 am

    ……..,,cu ea se câștigă voturile,,!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes