Connect with us
Publicitate

Social

Noua Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Brașov va fi inaugurată mâine. Investiția a costat aproape 15 milioane de lei

Publicat

pe

Publicitate

După aproape doi ani de șantier, lucrările de modernizare a Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean din Brașov au fost finalizate, iar mâine noul spațiu va fi inaugurat. Investiția în acest proiect se ridică la 14.944.842,77 lei. Noua clădire are o suprafață desfășurată de 1929 de metri pătrați, față de 400 de metri pătrați cât măsura spațiul vechi, iar configurația este complet schimbată.

Accesul în UPU al ambulanţelor şi al pacienţilor care vin cu mijloace proprii va fi făcut printr-o poartă electrică, acţionată automat în momentul sosirii. De la intrare, pacienţii ajung într-un spaţiu extrem de generos care este destinat triajului. Pacienții critici au prioritate zero și vor fi asistați imediat în zona roșie. Urmează ca prioritate urgențele majore (zona galbenă), dar și urgențele minore au un spațiu propriu destinat pentru evaluare și rezolvare. O sală de sutură și o cameră de gardă ortopedie se alătură rezolvării cazurilor de urgență.

Zona roşie, dedicată pacienţilor aflaţi în stare critică, dispune de dispozitive pentru livrarea gazelor medicale sub formă de console, care permit poziţionarea paturilor în aşa fel încât personalul medical să aibă acces deschis de jur împrejurul pacienţilor. Consolele sunt mobile şi dispun de prize pentru oxigen, aer comprimat şi vacuum. Ele permit cuplarea ventilatoarelor, sunt dotate cu suporturi pentru aparatura specifică şi dispun de braţe care pot fi mutate, astfel încât accesarea pacienţilor să fie facilă. În zona roşie sunt 4 astfel de posturi de resuscitare.

Zona galbenă este cea mai mare încăpere medicală din cadrul UPU, aici fiind funcţionale 14 posturi de lucru, dispuse pe trei laturi pentru o mai bună supraveghere a pacienților. Toate posturile de lucru, din toate ariile, respectă intimitatea pacientului și permit discutarea deciziilor împreună cu pacientul și aparținătorul acestuia. În mijlocul încăperii este amenajată o „insulă” unde personalul medical are acces la sistemul informatic, la mijloacele de comunicare cu ambulanțele și la stația centrală de monitorizare.

Publicitate

Zona verde este destinată urgenţelor minore, aici existând 8 posturi de lucru, dotate cu facilități medicale pentru o rezolvare cât mai rapidă și eficientă a pacienților din această arie. Dacă până în prezent UPU avea o singură sală de aşteptare pentru pacienţi şi aparţinători, o noutate a acestui proiect este crearea unei săli destinate exclusiv aparţinătorilor. Este vorba despre zonă de așteptare confortabilă, despărțită de aria medicală, dar în imediata vecinătate, pentru a permite comunicarea cu rudele pacienților.

Un element nou, deosebit de important este înființarea în cadrul UPU a Compartimentului de radiologie cu personal propriu și achiziționarea unui computer tomograf și a unui aparat Roentgen digital care vor deservi exclusiv pacienții din urgență. Acesta va permite efectuarea de radiografii la patul pacientului aflat în stare critică.

Construcţia nouă are subsol şi parter, o suprafaţă desfăşurată 1929 de metri pătrați și a fost realizată din cadre din beton armat, cu închidere din zidărie de cărămidă.

La subsol există o sală de curs pentru studenții Facultății de Medicină din cadrul Universității Transilvania, secretariatul, două spaţii de depozitare, cameră grup pompare hidranţi, spaţiu tehnic, birou, cameră server, vestiare, grupuri sanitare, circulaţii orizontale. Parterul este format din: cameră de resuscitare, spaţiu triaj şi recepţie, sală de aşteptare, cameră personal, cameră SMURD, sală de recoltări, cabinet evaluare şi tratament imediat, evaluare şi tratament urgenţe minore, hol, spaţiu decontaminare şi deparazitare, grupuri sanitare.

Instalaţiile aferente lucrărilor de extindere a UPU sunt următoarele: instalaţii de ventilare climatizare cu centrală de tratare aer, instalaţii de producere agent frigorific, de încălzire, de alimentare cu energie electrică, de ventilare mecanică de evacuare a noxelor pentru toate grupurile sanitare, de preparare apă calda menajeră, de alimentare cu apă rece, canalizare şi evacuare ape pluviale, instalaţii de hidranţi interiori, de semnalizare şi detecţie la incendiu, instalaţie de TV cu circuit închis, instalaţii voce-date şi instalaţii de gaze medicale – oxigen, aer comprimat respirabil şi vacuum.

18 tipuri de echipamente complexe și aparatură medicală de înaltă performanță, totalizând 83 de obiecte și aparate, printre care un computer tomograf, două aparate radiologice de ultimă generaţie, 20 de monitoare, 20 de sisteme de livrare gaze medicale, 11 tărgi performante, au fost achiziţionate în vederea creșterii calității serviciilor medicale și scurtării timpilor de așteptare pentru pacienți. Aceste echipamente au fost deja instalate şi puse în funcţiune.

Proiectele de dezvoltare nu se opresc aici, spun autoritățile. În viitorul apropiat urmează digitalizarea totală a activităţii Spitalului Judeţean şi dotarea personalului medical cu tablete, deoarece accesul facil la sistemul informatic şi completarea în timp real a datelor scurtează timpul de consult şi perioada de staționare a pacienţilor în UPU. Tot în viitorul apropiat, vor exista sisteme de depozitare inteligentă conectate la sistemul informatic, care vor asigura gestionarea rapidă a medicamentelor, fără a mai solicita resursa umană la numărarea stocurilor sau a termenelor de expirare.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes