Connect with us
Publicitate

Social

Notar din Brașov, condamnat la 3 ani de închisoare pentru legalizare de acte false

Publicat

pe

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat prima sentință într-un proces de corupție trimis în judecata de procurorii DNA, care au calculat un prejudiciu de peste 7,5 milioane de lei.

Publicitate

Dosarul se refera la lucrările de construcție a stației de epurare de la Ocna Sibiului și modernizarea sistemului de alimentare cu apa și canalizare în orașul Breaza, județul Prahova, finanțate din fonduri europene. Procurori DNA Alba Iulia au dispus, în 2015, trimiterea în judecata a 12 inculpați acuzați de mai multe infracțiuni, dintre care cea mai grava a fost constituirea unui grup infracțional organizat. A fost cel mai mare dosar de corupție instrumentat de structura DNA din Alba Iulia.

Aceasta a „căzut” după ce instanța care a judecat cauza a eliminat de la dosar toate interceptările realizate de către SRI. Printre inculpați se regăsesc un cetățean francez și patru cetățeni libanezi. Francezul și un libanez au fost condamnați cu executare, iar ceilalți trei cetățeni străini au fost achitați. Președintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj-Napoca, Ștefan Dimitriu, trimis în judecata pentru tentativa la frauda financiara din fonduri europene, a fost, de asemenea, achitat.

În cauza au rams 11 inculpați, după ce unul dintre aceștia a decedat în timpul procesului. Condamnările și achitările dispuse de instanță în 16 octombrie 2020:

Publicitate

Marie Henri Luc Deniel- 6 ani și 1 luna de închisoare, 5.400 lei amenda penala;
Cristina Tudorache- 5 ani și 10 luni de închisoare, 5.400 lei amenda penala;
Valeria Doina Buzea (Brașov) – 3 ani, 6 luni și 20 de zile de închisoare cu executare;

Mihail Iordache- 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere;
Simona Mariana Luther- 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere;
Saad Khalil- 4 ani de închisoare cu executare;
Costin Gimi Palada- achitat;

Ștefan Florea Dimitriu- achitat;

Mazen Bachir- achitat;
Ziad Younes- achitat;
Ghassan Homsi- achitat.

Banii, înapoi

Publicitate

Instanță a mai admis acțiunea civila formulata și precizata de partea civila S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. și a obligat la plata sumei de 7.581.307,23 lei pe inculpații Deniel Luc Henri Marie, Tudorache Cristina, Iordache Mihail, Luther Simona Mariana, Khalil Saad, Buzea Valeria Doina, și firmele inculpate Cast S.R.L. și BALKANSTEK S.R.L. Cele doua societăți au fost condmanate la plata unor amenzi penale în valoare de 625.000 de lei, respectiv 875.000 de lei și le-a fost interzis dreptul de a mai participa la licitații timp de 2 ani de la rămânerea definitiva a hotărârii.

De asemenea, a fost admisa în parte acțiunea civila formulata de partea civila Butec SAL, fiind obligați în solidar inculpații Deniel Luc Henri Marie, Tudorache Cristina și Buzea Valeria Doina la plata sumei de 30.000 euro în echivalent în lei la data plații cu titlu de daune morale.

Interceptările anulate

Completul de la Curtea de Apel Alba Iulia a constatat în noiembrie 2019 nulitatea absoluta a unor mandate de supraveghere tehnica reprezentând interceptări telefonice ale inculpaților aflate la dosarul cauzei.

Instanță a constatat nulitatea absoluta a actelor de punere în executare a 10 mandate de supraveghere tehnica din perioada octombrie 2014 – mai 2015, respectiv a încheierilor din instanță prin care au fost aprobate, a interceptărilor telefonice și a proceselor verbale de redare a acestora.

Acuzațiile

Publicitate

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2011 – 2014, în contextul derulării unor programe finanțate din fonduri europene, inculpații Palada Costin-Gimi, Deniel Luc Henri Marie și Tudorache Cristina au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat inculpații Younes Ziad și Homsi Ghassan, pe parcurs aceștia fiind sprijiniți de inculpații Iordache Mihail, Luther Simona Mariana, Bachir Mazen, Khalil Saad, toți având scopul declarat și urmărit de a obține, prin mijloace nelegale, finanțarea europeana și națională.

Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice, au fost autentificate la birourile inculpatelor notari publici Buzea Valeria Doina și Beschia Georgeta Daniela (decedata). Este vorba despre licitațiile pentru derularea a doua investiții din Prahova și Sibiu. Procurorii DNA au constatat că documentațiile cu care s-au castigat licitațiile au fost întocmite în fals.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes