Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Nori sub formă de OZN, în județul Brașov. Ce explicații au specialiștii pentru acest fenomen spectaculos

Publicat

pe

Natura a oferit, din nou, un spectacol impresionant pe cer, în urmă cu două seri. Pe data de 20 februarie, mai mulți nori sub formă de OZN, care au plutit deasupra orașului Codlea, au fost fotografiați de localnici, iar pozele au ajuns pe rețelele de socializare. Această formațiune de nori de un portocaliu strălucitor, asemănătoare cu un OZN care se pregătește să aterizeze pe Pământ, a oferit oamenilor o priveliște de-a dreptul încântătoare.

Publicitate

Imaginea deosebită a ajuns pe internet și a devenit rapid virală, stârnind tot felul de comentarii. În vreme ce unii se duceau cu gândul la Obiecte Zburătoare Neidentificate, specialiștii vin totuși cu explicații petru acest fenomen meteorologic spectaculos. Potrivit impact.ro, ar fi vorba despre un fenomen atmosferic special, care în jargonul tehnic se numeşte Altocumulus lenticularis, adică, altfel spus, nor lenticular.

Acești nori extrem de frumoși se formează doar în zonele montane și sunt cunoscuți pentru aspectul lor asemănător unei farfurii zburătoare. Fenomenul din județul Brașov și-a făcut apariția chiar la apusul soarelui, astfel că spectacolul de culori a fost unul și mai intens.

Așa-numiții nori lenticulari apar cu o anumită frecvență în România, în special în zonele de munte. În anumite condiții, aceștia se pot forma și în zonele de câmpie. Pentru a se forma, norii lenticulari au nevoie de un vânt relativ puternic care se confruntă cu o inversare în atmosferă. Odată ce se ciocnește cu formațiunile stâncoase, aerul este obligat să urce.

Publicitate

Dacă în atmosferă există și umiditate, atunci mișcarea ascendentă a rafalelor de vânt va face ca vaporii de apă să se condenseze. Astfel, apar norii lenticulari cu aspect de OZN.

Dacă nu ar exista o inversiune termică, curentul de aer ar coborî și fenomenul nu ar mai fi posibil. Norii lenticulari sunt nori staționari, adică, odată formați, rămân în același loc pentru o perioadă lungă de timp.

sursa foto: impact.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes