Connect with us
Publicitate

Social

Noile buletine electronice vor fi eliberate până la sfârșitul acestui an. Statul Român va suporta costul documentelor de identitate

Publicat

pe

Publicitate

Se schimbă buletinele, în România. Autoritățile au anunțat că noile cărți de identitate vor fi emise, la nivel național, până la sfârșitul acestui an. Acest proiect pilot a fost demarat la Cluj, iar acolo cei care au dorit să își facă noul buletin electronic au plătit 67 de lei pentru emiterea acestuia. Acum, Guvernul a anunțat că acest cost va fi suportat de către stat pentru că sunt puși la dispoziție 200 de milioane de euro, prin PNRR, pentru acest proiect. Obiectivul investiției este atingerea numărului de 8.500.000 cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică.

Ministerul Afacerilor Interne a scos în dezbatere publică proiectul de act normativ care propune mai multe modificări la Ordonanța 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. Cărțile de identitate în formatul actual nu vor mai fi emise începând cu 1 ianuarie 2024.

Potrivit acestui proiect de ordonanță, locul nașterii va fi trecut doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple.

Adresa de domiciliu va rămâne trecută pe cărțile de identitate simple, însă nu va mai fi trecută și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și adresa de reședință vor fi stocate, de asemenea, pe cip-ul cărții electronice de identitate. În plus, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă atunci când depun cererea pentru eliberarea cărții electronice de identitate.

Publicitate

Și copiii cu vârste sub 14 ani vor putea beneficia de noile buletine electronice, la solicitarea părinților sau a tutorilor legali. Conform Ministerului Afacerilor Interne, pentru minorii cu vârste până la 12 ani, eliberarea noilor buletine se face fără imaginile impresiunilor papilare (amprentele degetelor). Acestea vor fi necesare, însă, după împlinirea vârstei de 12 ani.

De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se eliberează:

  • cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
  • cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani;
  • cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
  • cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Noua carte electronică de identitate va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021. Românii vor putea opta pentru o carte simplă de identitate și după data de 2 august 2031, însă doar ca act de identitate la nivel național.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes