Connect with us
Publicitate

Social

Noi scumpiri, de la 1 septembrie. Compania Apa Brașov anunță majorarea tarifelor la serviciile de apă și canalizare

Publicat

pe

Prima zi de toamnă va veni cu scumpiri pentru toți brașovenii. Reprezentanții Companiei Apa au anunțat că începând cu data de 1 septembrie vor fi majorate tarifele la serviciile de apă și canalizare din județul Brașov cu 24%.

Publicitate

Practic prețul apei potabile produse, transportate și distribuite în întreaga arie de operare va fi de 5,54 lei/mc, fără TVA, iar tariful pentru canalizare – epurare va fi de 3, 82 lei/mc, fără TVA.

Modificările au fost stabilite în conformitate cu:

  • Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr.51/2006;
  • Legea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare nr.241/2006;
  • prevederile contractului de finanțare POIM, încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov”;
  • prevederile Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare.

Calculele sunt rezultate din Analiza Cost Beneficiu (ACB) aferentă Proiectului, care a fost realizată de consultant potrivit Metodologiei de tarifare cuprinse în HG 677/2017, privind investițiile în infrastructura de apă și apă uzată, document aprobat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Publicitate

Strategia de tarifare a fost verificată și de ANRSC (formula de ajustare) și este o condiție obligatorie precedentă încheierii contractului de finanțare, care a fost semnat în data de 2 august 2022.

Prețurile reflectă, pe de-o parte acoperirea cheltuielilor de exploatare, influențate de inflație și, pe de altă parte, obligativitatea includerii în tarif a părții de cofinanțare aparținând operatorului.

Concret, pe lângă inflația generală, au apărut creșteri mult peste acest indicator, atât la energia necesară pompării apei, cât și la alte elemente de cost cum ar fi combustibilul și gazele, care au generat costuri suplimentare inevitabile.

Reprezentanții Companiei Apa Brașov spun că noile tarife se situează în media națională, respectiv pe locul 22 din cei 47 de operatori regionali și sunt printre cele mai mici, în comparație cu cele din județele care au aprobate Proiecte Operaționale de Infrastructură Mare (POIM).

În privința cofinanțării Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov, contribuția operatorului reprezintă 6% din valoarea totală a lucrărilor care vor fi realizate. Cu alte cuvinte, la fiecare 100 euro investiți, contribuția din tarif trebuie să fie de 6 euro, restul venind din fondurile Uniunii Europene, ale bugetului de stat al României, ale bugetelor Municipiului Brașov și ale Județului Brașov, care a preluat sarcina de la localitățile cuprinse în programul de investiții.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes