Connect with us
Publicitate

Eveniment

Noi dezvăluiri din dosarul dispozitivelor medicale prelevate de la morţi. Un asistent lua din Braşov stimulatoare cardiace şi le căra cu sacoşa

Publicat

pe

Epopeea macabră a cardiologului Tesloianu e departe de a se încheia. Procurorii continuă să descopere complici ai medicului: fostul manager al celui mai mare spital din Moldova, un şef de clincă din Iaşi şi un cardiolog din Braşov sunt acum urmăriţi penal în dosar. Ei ar fi girat reţeaua aparatelor prelevate de la cadavre şi s-ar fi ocupat ca nimeni să nu afle ce se întâmplă cu adevărat pe masa de operaţie.

Publicitate

Cu precizie de chirurg, Dan Tesloianu, a adunat în jurul său complici care să-l ajute să facă scoată stimulatoare cardiace de la morţi şi să le monteze pacienţilor săi. Cardiologul şi-a asigurat spatele, l-ar fi cooptat în reţea pe fostul manager al spitalului Sf. Spiridon, Ioan Bârliba, care este acum urmărit penal pentru neglijenţă în serviciu, transmite observatornews.ro.

„În ţara asta mai sunt şi oameni cinstiţi care vor să facă lucruri bune. Managementul este o profesie. Eu am împletit teoria cu practica.  Neabătându-mă nicio secundă de la cele 5 elemente esenţiale care definesc managementul: planificare, organizare, coordonare, conducere şi ultimul, controlul.”, spune Ioan Bârliba, fostul manager al spitalului Sf. Spiridon.

Managerul Bârliba a semnat două adrese către Casa de Asigurări de Sănătate Iași şi Direcția de Sănătate Publică, prin care accepta reutilizarea dispozitivelor medicale implantabile. Procurorii spun că pentru Bârliba n-ar fi contat starea de sănătate a pacienţilor, ci doar ca reţeaua lui Tesloianu să fie protejată şi nimeni să nu-l deranjeze. Pe lista celor urmăriţi penal este şi cardiologul Eduard Belu, medic în Braşov.

Publicitate

Potrivit anchetatorilor, cardiologul Eduard Belu ar fi unul dintre cei care îi furniza doctorului Dan Tesloianu periodic stimulatoare cardiace și defibirilatoare. Un asistent de la spitalul Sfântul Spiridon din Iași se ocupa de tranzacţie. Mergea la Braşov şi căra cu sacoşa stimulatoare cardiace și defibirilatoare.

După ce se vedea cu stimulatoarele pe masă, Tesloianu ar fi apleat la fostul șef de secție Antoniu Petriş, potrivit Parchetului. Anchetatorii bănuiesc că Antoniu Petriş, în timp ce era şef al secției de Cardiologie, ar fi girat sterilizarea dispozitivelor medicale prelevate de la decedați, pe care mai apoi Dan Tesloianu le refolosea fără ştirea pacienţilor. Petriş ştia clar că dispozitivele sunt de unică folosință și nu pot fi refolosite, nici măcar după sterilizare.

„În România, legislaţia interzice resterilizarea oricărui tip de materiale sanitare. Vorbim de dispozitive intra cardiace foarte scumpe, al căror cost depăşeşte mii de euro. Nu este o soluţie ca fiecare să încerce să-şi rezolve problema la nivel local. Niciodată nu se umblă în dispozitiv.”, spune Theodora Benedek – preşedinte Comisie Cardiologie.

Pentru tot acest plan bine pus la punct, cei trei erau răsplătiţi. Anchetatorii au găsit la percheziţii teancuri de bani, valută din mai multe ţări. Aproape 150.000 de lei, 100.000 de euro, peste două mii de dolari şi alte sute de franci, lire sau forinţi.

Medicul Tesloianu are acum o bună parte din avere sub sechestru. Un apartament în Iaşi, trei case, printre care şi cea construită într-o arie protejată din localitatea Movileni, 36 de tablouri ale unor pictori renumiţi, dar şi sume de bani.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes