Connect with us
Publicitate

Prima pagină

Noi dezvăluiri: Corona Brașov ar fi interzis sportivelor să vorbească despre scandalul de dopaj cu laser intravenos

Publicat

pe

Viorel Mazilu, secretar general al Sindicatului Handbaliștilor, a făcut noi dezvăluiri incendiare în cazul „Corona Brașov”. Fostul jucător și antrenor al Stelei susține că gruparea brașoveană le-a interzis sportivelor, la momentul în care s-a aflat că au utilizat terapia cu laser intravenos (interzisă de WADA), să vorbească.

Publicitate

Mai mult, a precizat că s-a întâlnit personal cu Marius Novanc (fostul antrenor secund) și Liviu Dragomir (fostul director general) și i-a sfătuit să le transmită handbalistelor să meargă la ANAD de bună voie și să se autodenunțe. Jucătoarele au făcut declarații doar după ce au fost notificate că trebuie să vină la ANAD. Consecințele? Aproximativ jumătate din lot este suspendat până la sfârșitul lunii martie 2021!

După Cristina Laslo, Bianca Bazaliu și Daciana Hosu, alte cinci jucătoare din lotul „Corona” au scăpat de suspendare și și-au putut relua activitatea începând cu sfârșitul acestei săptămâni, este vorba despre Eliza Buceschi, Ana Maria Lopătaru, Daria Bucur, Natasha Nolevska și Elaine Gomes Barbosa. Eliza Buceschi a și fost prezentată oficial de Rapid București, scrie Prosport.

Pentru jumătate din lotul Coronei Brașov, calvarul continuă, pentru că fetele sunt suspendate până în 28 martie 2021.

Publicitate

După ce ANAD a anunțat pedepsele în scandalul de doping de la Brașov, s-au iscat destule controverse, prin prisma faptului că jucătoarele au primit sancțiuni diferite, deși terapia cu laser intravenos a fost aceeași pentru toată lumea. Ulterior, am aflat însă și motivul pentru care pedepsele au fost diferite, între 1,3 luni și 1,8 luni. Cu alte cuvinte, a contat ajutorul dat de fiecare sportivă în dosar.

Scandalul a izbucnit în seara zilei de 18 noiembrie, când echipa națională de handbal era în catonament. Cristina Laslo, Bianca Bazaliu și Daciana Hosu au fost primele trei fetele rostite în acest dosar. În lot se mai aflau la data respectivă Eliza Buceschi și Daria Bucur. Toate aceste fete nu au mai așteptat notificările de la ANAD și s-au prezentat mai devreme pentru autodenunțuri. Este și motivul pentru care pedeapsa lor a fost mai mică în raport cu toate celelalte fete. Lotul „trei” – suspendat cu 1,8 luni – s-a prezentat la ANAD pentru audieri abia după ce au primit notificările în 29 noiembrie. A fost deja prea târziu. Agenția Națională avea deja destule probe strânse la dosar.

Andreea Ciuciulete, Oana Căprar, Claudia Lăcătuș, Marilena Neagu, Diana Popescu, Viktoria Tymoshenkova, Ivona Pavicevic, Sorina Tîrcă, Elena Pătuleanu și Laura Constantin sunt jucătoarele încă suspendate din activitate.

Viorel Mazilu, reprezentatul sportivilor în România, care a și fost alături de lotul „Corona” în timpul audierilor la ANAD, a făcut câteva dezvăluiri șoc. Toate jucătoarele ar fi scăpat azi de pedepse dacă gruparea de la poalele Tâmpei le-ar fi sfătuit și pe ele să meargă la ANAD și să se autodenunțe, înainte de a primi notificările. Personal s-a întâlnit cu Marius Novanc și Liviu Dragomir și i-a informat că, spre binele lor, fetele trebuie să ajungă cât mai repede la ANAD. Mesajul nu ar fi ajuns însă și la sportive.

„Noi, ca și Sindicatul al Handbaliștilor, am văzut clar regulamentul și am încercat să dau de fetele de la Brașov, să le spun să se denunțe. Dar având în vedere situația care era atunci, nu am putut să iau legătura cu nicio fată, aveau telefoanele închise sau nu răspundeau. Ulterior, am aflat că li s-a interzis să vorbească”, a declarat Viorel Mazilu pentru ProSport.

Publicitate

La trei zile după izbucnirea acestui scandal, Marius Novanc (fostul antrenor secund), aflat la tragerea la sorți la Viena, l-a sunat pe Viorel Mazilu și i-a transmis că dorește să se vadă cu el, imediat ce aterizează, ne-a relatat secretarul general al SHR.

M-am întâlnit cu el și m-a întrebat ce ar putea să facă, pentru a ieși din situația asta. I-am explicat că singura soluție este să stea de vorbă cu fetele, pentru că eu nu pot lua legătura cu ele sub nicio formă, să le transmită să ia legătura cu mine sau să se autodenunțe imediat. El a înțeles mesajul atunci și mi-a promis că se duce și vorbește cu fetele. A vorbit cu președintele clubului (n.r. Liviu Dragomir). Apoi, Marius nici nu mi-a mai răspuns la telefon”, a dezvăluit Mazilu, care a continuat povestea:

La un moment dat, m-am trezit cu un mesaj de la el, dacă pot să mă întâlnesc cu Dragomir, să-i explic situația și așa mai departe. M-am dus la Râșnov și m-am întâlnit cu președintele clubului, i-am explicat și lui situația, că fetele trebuie salvate sub orice formă, nu mai este cale de întors. Să meargă și să se autodenunțe pentru a obține o pedeapsă mult mai mică. S-a făcut că înțelege și că în ziua respectivă, cel târziu a doua zi le va pune pe fete să se autodenunțe. A mai trecut un timp, până când ANAD le-a trimis notificări la absolut toate fetele. A fost prea târziu. Ulterior, când ne-am dus să le reprezentăm la ANAD, am aflat că la fete nu a ajuns mesajul. Ba, din contră, președintele le-a spus că nu au voie să stea de vorbă cu nimeni în acest caz, să stea în banca lor. Clubul a crezut probabil că scapă, că vor fi doar primele trei jucătoare de care s-a aflat prima dată. Uite că nu a fost așa!”.

Fostul jucător și antrenor a ținut să mai transmită: „Sportivii să apelez cu încredere la Sindicatul Handbaliștilor, că vom îi vom sprijini, indiferent dacă sunt sa nu afiliați”.

Marius Novanc a confirmat că a discutat cu Viorel Mazilu după ce a revenit la Viena: „Nu știu dacă e bine sau e rău să iau eu soarta unor fete în mână, să mă duc să le spun să facă un anumit lucru. Iar dacă le duceam eu la Mazilu, ce însemna? Nu știam ce este bine să fac. În primul rând, nu era OK să mă duc eu să iau fetele pe ascuns și să procedeze ca mine. Nu cred că este OK să faci chestia, eu eram angajat al clubului, nu am putut să-mi asum astfel de lucruri

Ce a mai declarat Marius Novanc: „M-am văzut cu Mazilu la o cafea și mi-a spus ceva de genul: strânge fetele și nu știu ce. Dar cine sunt eu? Nu, dacă vrei și ai o portiță, vino tu și spune-le, vorbește cu fetele. Nu mă duc să spun eu ce ai transmis tu. Până la urmă, dacă se întâmplă ceva rău, eu nu pot să-mi asum. Eu nu am făcut nimic, nu am avut habar de nimic, că vor să facă acea procedură. Dacă mă întrebau pe mine, eu am niște cunoștințe cât de cât, pentru că am fost și noi la națională și am fost permanent monitorizați, ni s-a spus de perfuzii și așa mai departe. În perioada respectivă eu am fost la Master Coach, nu m-a anunțat nimeni personal despre ce vor să facă. Eu știam că fetele vor merge în continuare la Paradisul Acvatic pentru recuperare”

Publicitate

„Nu puteam eu să mă joc cu viitorul lor, nu avem nicio cunoștință în sensul ăsta. I-am spus că dacă într-adevăr vrea să le ajute, să vorbească la club. Nici ei nu știau ce să facă, erau într-o situație fără precedent. I-am spus că îi pun în legură cu președintele, vorbește cu el și așa mai departe. Ceea ce am și făcut. Ei au luat legătura, au vorbit”.

„El a fost alături de Sorina Tîrcă la ANAD în timpul audierilor. Mazilu s-a dus cu Sorina să o reprezente și ce a pățit? A luat pedeapsa maximă”

„Fetele au discutat între ele. Cele rămase acasă au discutat cu cele de la lot. Acestea din urmă le-ar fi spus că avocații lor le-au sfătuit să se autodenunțe. Unele fete au avut încredere în cele de la lot, unele nu au avut încredere. Nimeni nu știa ce e bine să facă, ce e bine și ce e rău. La un moment dat am discutat cu 1-2 fete, dar nu am fost martor la discuțiile între ele”.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes