Connect with us
Publicitate

Util

Ninsori și risc de avalanșe în munţii Bucegi. Temperaturi de -12 grade

Publicat

pe

Publicitate

După câteva zile cu temperaturi de primăvară, vremea se răcește din nou, mai ales în zona Munților Bucegi, unde vor fi ninsori și unde există risc însemnat de avalanșe. Riscul dislocării stratului instabil din partea superioară, potrivit ANM, la supraîncărcări mici și al declanșării avalanșelor de dimensiuni medii și izolat chiar mari, va fi însemnat.

Vremea se răcește din nou în Munții Bucegi. Temperaturile minime vor atinge -12 grade Celsius și este anunțat un nou val de ninsori. La vârful Omu, temperatura maximă se va situa la -6 grade Celsius.

Astfel, la peste 1800 m, spun meteorologii, zăpada rămâne instabilă în primii 30-40 cm, cu rezistență și stabilitate scăzută, iar în ultimele zile s-a umezit și tasat pe fondul insolației și a temperaturilor crescute, îndeosebi în etajul altitudinal 1800-2200 m și pe pantele însorite.

Ca urmare a temperaturilor în scădere, potrivit ANM acest strat se va consolida ușor, dar va mai și crește ușor ca urmare a ninsorilor așteptate.

Publicitate

„În zonele adăpostite se mențin depozitele mai consistente de zăpadă, iar în apropierea crestelor plăcile mai vechi de vânt. În profunzime, stratul vechi este consolidat și compact. Spontan se vor putea declanșa curgeri și avalanșe mici de suprafață, care pot angrena ulterior și straturile subiacente.

Riscul dislocării stratului instabil din partea superioară, sau al plăcilor de vânt din zonele înalte, la supraîncărcări mici și al declanșării avalanșelor de dimensiuni medii și izolat chiar mari, va fi însemnat (3)”, a anunțat ANM.

La altitudini mai mici de 1800 m, stratul este umezit la suprafață datorită temperaturilor pozitive și insolației, existând riscul declanșării spontane de curgeri și avalanșe mici și izolat medii, îndeosebi pe pantele înclinate, riscul fiind amplificat în zonele cu depozite mai mari de zăpadă și la supraîncărcări. Riscul declanșării avalanșelor este moderat (2).

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes