Connect with us
Publicitate

Cultural

Muzeul Amintirilor din Comunism, de la Brașov, găzduiește expoziția „Revoluție / Contrarevoluție”

Publicat

pe

Publicitate

Vernisajul expoziţiei temporare „Revoluție/Contrarevoluție” va avea loc joi, de la ora 16:00, la Muzeul Amintirilor din Comunism, Bd Eroilor 19. La eveniment va lua cuvântul autorul său, artistul conceptual Ion Isaila.

Organizată de Muzeul Amintirilor din Comunism, în parteneriat cu Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR), expoziţia prezintă o serie de lucrări-manifest concepute de artist la mijlocul anilor ‘80, în timpul studiilor din Germania. Sătul de instrumentalizarea culturii ca formă de propagandă politică, artistul a creat și distribuit lucrări de grafică prin care semnaliza abuzurile regimului ceauşist şi neajunsurile cetăţenilor, adresându-se nu galeriilor de artă, ci vizând direct publicul german şi român, într-un impuls de activism social şi cultural.

La mijlocul anilor ’80, aflat într-o țară în care este liber să creeze, Ion Isaila înființează dadaimportexport, societate de acțiune care își propune ca scop transferul de idei, impulsuri, chiar și revoluții. La început, folosește scrisori sub forma lanțul sfântului Anton, în care oamenii care primeau mesajul îl multiplicau și îl trimiteau mai departe, continuând cu cărți poștale, în care să asigure comunicarea cu cei dragi din țară și să sprijine moral. Temele alese au fost sloganuri staliniste, apoi valuta sau hrana, care de multe ori lipsea, ca zahărul, uleiul, carnea, etc. Cărțile poștale puteau fi comandate/cumpărate prin telefon, la anumite ore, iar unele dintre ele erau chiar tratate, unse cu ulei, unt sau miere.

După toamna lui 1987 cu revoltele de la Brașov, acțiunea dadaimportexport s-a intensificat, ajungând să trimită, în toamnă anului 1988 și 1989, spre România câteva mii de manifeste sub formă de flyer [A6], împachetate discret în cutii de cacao sau dulciuri și expediate din mereu alte localități la adrese de instituții centrale din țară.

Publicitate

„Ideea era simplă: cei care vor intra în posesia lor și, nu în cele din urmă Securitatea, vor fi motivați și impulsionați să acționeze altfel decât li se cerea, ca să-și salveze pielea în cazul unei revoluții. Dintre motivele de cărți poștale pregătite atunci aveam si unul cu trimiteri la Cezar: ,,și tu fiul meu Nicu?”, dar cele mai multe au fost tipărite cu versurile inspirate din marele George Coșbuc: ,,împuscați-l de-i mișel, de-I nebun, la gard cu el !” Dar mai era și un program manifest în care apelam la eliminarea Președintelui și menționam primele măsuri ce ar trebui întreprinse pe calea unei mari revoluții. Punctele esențiale ale manifestului meu le-am regăsit în prima declarație redactată de Frontul Salvării din 22 Decembrie 1989. Bucuria mea secretă este de a fi anticipat și propulsat aceste transformări cu doi ani înainte” a declarant Ion Isaila.

Expoziția “Revoluție/Contrarevoluție” va fi deschisă publicului în lunile decembrie si ianuarie, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00, la sediul Muzeului Amintirilor din Comunism, din bulevardul Eroilor, numărul 19, Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes