Connect with us
Publicitate

Administrație

Drulă: Săptămâna viitoare începe lucrul la proiectul tehnic al autostrăzii Comarnic-Brașov

Publicitate

Publicat

pe

Nu există o soluție magică pentru descongestionarea traficului auto pe Valea Prahovei, a declarat duminică la Digi24 ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, care a anunțat că de săptămâna viitoare va începe lucrul la proiectul tehnic al autostrăzii Comarnic-Brașov.

Publicitate

Proiectul ar urma să fie livrat în 30 – 36 de luni și ar urma să prevadă soluții de ocolire a punctelor sensibile, printr-un tunel de 4 km la Bușteni și un tunel de 2 km la Sinaia.

„Nu există o soluție magică pentru traficul printr-o vale”, a spus ministrul, care a calificat unele soluții din trecut pentru traficul din zonă drept „chinuitoare și fără fluență”, trecând de exemplu prin albia râului Prahova.

Comarnic și Bușteni, puncte în care se îneacă traficul

Publicitate

Nu există magie mai ales în zona de munte unde există constrângeri fizice, eu vă spun direct, decât să spun că vom încerca, vom face, vom drege, există soluții punctuale de genul semaforizare sau treceri de pietoni și așa mai departe. Dar având în vedere că pe zona Bușteni traversează o localitate care se îngustă într-o vale, soluția este un bypass printr-un tunel. Săptămâna viitoare urmează să semnăm contractul pentru proiectul tehnic al autostrăzii de la Ploiești la Brașov. Am discutat cu prestatorul ca pe aceste zone critice de care vorbiți Comarnic și Bușteni să le livreze mai repede decât termenul contractual care este destul de lung fiind o zonă montană (e o procedură lansată înainte să fiu eu ministru), să ne livreze mai repede că să putem scoate pe secțiuni la licitație (Nr. licitația de construire) aceste zone.”, a precizat ministrul Transporturilor.

Se va lansa un site prin care cetățenii să urmărească progresul lucrării, încă din faza de proiectare

„Am anunțat și public că tocmai pentru că lumea e sătulă de termenul studiu de fezabilitate, proiecte tehnice deși este exact ce ne a lipsit și din 2005, deci de 16 ani pe Comarnic – Brașov nu s a făcut nimic în sensul ăsta. Am anunțat public că vom face un site care săptămânal vom arăta oamenilor ce se întâmplă. Vom avea interviuri cu proiectanții care lucrează, vom merge în teren să vadă cum se forează, să se vadă că se face ceva acolo. Din păcate timpul nu îl pot da înapoi dacă cineva își făcea treaba în 2017, 2014, 2011, 2008 acum eram într-un punct mai bun, puteam să urmărim o construcție sau să lansăm licitația unei construcții.”, spune ministrul Drulă.

Autostrada va avea tuneluri moderne, nu va trece prin albia râurilor din Sinaia și Bușteni

„Au existat niște drumuri care chipurile ar fi fost mai repede gata decât autostrada, niște soluții foarte chinuite care nu au fluență, cu curbe la 90 de grade care ar fi implicat niște costuri mari și care durau doi trei ani prin albia râului Prahova și așa mai departe.

Publicitate

Vom avea un traseu modern desenat la nivel schematic prin care Sinaia este ocolită printr-un tunel de doi kilometri, Bușteni printr-un tunel de 4 kilometri și nu prin mijlocul localității prin albia râului în albia râului” a mai adăugat Ministrul.

O singuă bandă pe sens, capacitate maximă de 1.500 autovehicule pe oră

Conform ministrului, nu există o soluție salvatoare momentan pentru fluidizarea traficului de pe DN1 până când autostrada nu va fi gata: „O problema fundamentală, mai greu de înțeles cănd stăm la coadă câte două ore la Bușteni de ne vine sa ne luăm câmpii. Constat că și dumneavoastră și eu de multe ori aparent facem referire la acel punct de la Bușteni, dacă acolo printr-o magie mâine aș face un tunel pe sub Bușteni, traficul o să se mute la Poiana Țapului și după aia mai încolo pentru un drum cu o bandă pe sens nu duce mai mult de 1500 de vehicule pe oră”

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes