Connect with us
Publicitate

Social

Moș Nicolae a lăsat cadouri în ghetuțele copiilor din România. Este sărbătoare mare în toată țara. Peste 800.000 de români își celebrează astăzi onomastica

Publicat

pe

Dimineața a început cu zâmbete pe buze pentru milioane de copii. Moș Nicolae a trecut pe la casele tuturor românilor, iar micuții care au fost cuminți au primit o grămadă de daruri în ghetuțe. Și puștii mai năzdrăvani s-au bucurat de daruri, dar Moșul le-a lăsat și câte o nuielușă, semn că bătrânelul simpatic știe că unui copii au fost neastâmpărați în anul care se apropie de final.

Publicitate

În toată țara este sărbătoare mare astăzi. De Sfântul Nicolae, peste 810.000 de români celebrează ziua numelui. La nivelul județului Brașov sunt 20.821 de sărbătoriți, anunță Direcția Județeană Comunitară de Evidență a Persoanelor Brașov. Dintre aceștia, 8.244 sunt femei care poartă numele Nicoleta, Niculina, Niculița, Nicola sau Nicolița și 12.577 bărbați cu numele Nicolae, Niculae, Niculiță, Nicu sau Nae.

Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie. Este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci. Cu o seară înainte, pe 5 decembrie, copiii îşi lustruiesc ghetuţele, aşteptându-l pe Moş Nicolae, care va trece pe la ei să le aducă daruri și mai ales dulciuri.

Milioane de copii s-au trezit dis de dimineață și s-au bucurat de cadoruile primite în ghetuțe. Micuții care au fost mai neascultători au primit lângă dar şi o nuieluşă care să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor.

Publicitate

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna cu adevărat. În această zi, Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, îi ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, îi protejează pe soldaţi pe timp de război.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

Un alt obicei de Sfântul Nicolae spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes