Connect with us
Publicitate

Economic

Modernizarea liniei de cale ferată Brașov – Sighișoara merge în ritm de melc. În doi ani, lucrările sunt finalizate în procent de doar 10% – 14%

Publicat

pe

Lucrările pentru modernizarea Magistralei de tren Brașov-Sighișoara avansează foarte greu, după doi ani de la deschiderea șantierelor stadiul fizic de execuție pe cele trei loturi fiind cuprins între 10 și 14 %, potrivit unui răspuns al Companiei CFR Infrastructură pentru Economedia.

Publicitate

Lucrările de modernizare pe Linia de tren Brașov-Sighișoara costă aproape 6 miliarde lei, cuprind trei loturi și se desfășoară cu fonduri europene, finanțarea fiind asigurată prin Programul Connecting Europe Facility (CEF), termenul limită pentru decontarea lucrărilor fiind 2023. România a pierdut deja peste 300 de milioane de euro, fonduri europene tocmai pentru că a întârziat foarte mult contractarea lucrărilor pe această secțiune a Magistralei M 300 și riscă să piardă în continuare bani dacă la nivelul Comisiei Europene nu se acceptă o fazare (transfer) a proiectelor pe un alt exercițiu financiar (POT) indiferent de stadiul fizic de execuție (fazarea proiectelor se acceptă dacă șantierul este la măcar 40 % execuție).

Pentru loturile Apața -Cața și Cața -Sighișoara, loturile de la ,,capetele” secțiunii, unde lucrează Asocierea Railworks (Alstom, Arcada Aktor) stadiul fizic de execuție este de 13,4 % și termen de finalizare aprilie 2024 în timp ce pentru lotul de mijloc Apața -Cața (tot RailWorks), șantierul nici nu a ajuns la 10 %, potrivit CFR Infrastructură :

,,Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Simeria, componentă a Coridorului Rin-Dunăre, pentru circulaţie la viteze maxime de 160 Km/h; Secţiunea: Braşov – Sighişoara. Subsecţiunile: 1. Braşov – Apaţa şi 3. Caţa – Sighişoara”

Publicitate

stadiu fizic lucrări: 13.40%;
ordin de începere: 16.04.2020;
data finalizare conform contract: aprilie 2024;
valoare contract: 2,979 mil lei, fără TVA.

Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov – Simeria, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulația cu viteză maximă de 160 km/h, secțiunea Brașov – Sighișoara, subsectiunea 2. Apața – Cața
stadiu fizic lucrări 9.8%;
ordin de începere: 03.11.2020;
data finalizare conform contract: noiembrie 2024;
valoare contract lucrări: 2,723 mil lei, fără TVA.”

Totodată Compania CFR Infrastructură a transmis pentru Economedia că pe șantierele dintre Brașov și Sighișoara constructorii au nevoie de exproprieri suplimentare și probleme din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcții respectiv de aprovizionare : „Pe toate secțiunile sunt necesare exproprieri suplimentare, iar creșterea prețurilor materialelor (în special oțel-beton, ciment, carburanți etc) și a energiei vor avea impact asupra prețurilor ofertate de Antreprenor. De asemenea, conflictul din Ucraina are impact asupra aprovizionării de materiale și echipamente, precum și asupra transportului acestora (în special pentru cele ce traversează Marea Neagră).”

Ministerul Transporturilor pregătește un ordin de ministru pentru ajustarea contractelor la calea ferată după modelul Ordonanței UMB de la Autostrăzi.

Cel mai greu lot feroviar dintre Brașov și Sighișoara, tronsonul Apața-Cața acum în lungime de 43 km. și 28 kilometri după finalizare, include execuția a două tuneluri, la Ormeniș și Homorod.  Este un contract cu o mare complexitate tehnică pentru că vor fi construite şi patru tuneluri noi a anunţat CFR Infrastructură:

Publicitate

Modernizarea a 28,2 km linie de cale ferată din care 6,11 km vor fi reabilitaţi, 9,626 km line nou construită şi 12,464 km linie în tunele

  • 3 staţii reabilitate (Racoş, Mateiaş, Ormeniş)
  • 2 pasaje superioare
  • 7 poduri ✓ 10 podețe ✓ 3 viaducte ✓ 4 tuneluri nou construite (cale simplă) la Ormeniș (dublă galerie 6,9 km) și Homorod (dublă galerie 5,2 km)
  • Instalații de centralizare electronică, introducerea sistemului de management al traficului ERTMS, instalații de energoalimentare
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes