Connect with us
Publicitate

Eveniment

Moarte misterioasă a urșilor, în județul Covasna. În vreme ce autoritățile susțin că exemplarele au fost ucise accidental de mașini, oamenii cred că animalele ar fi fost otrăvite

Publicat

pe

O întreagă dezbatere a început pe rețelele de socializare după ce autoritățile din Covasna au anunțat că mai mulți urși au murit după ce ar fi fost loviți accidental de mașini. Ca să susțină informațiile lansate în spațiul public, reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna au postat pe internet și fotografii cu animalele decedate. Dar internauții nu cred că atâția urși au murit în același mod, în mai puțin de o lună.

Publicitate

Cel mai recent caz a fost anunțat de Garda de Mediu ieri. Este vorba despre un pui de urs care ar fi fost ucis după ce ar fi fost lovit de o mașină.

„În data de 07.06.2023 ca urmare a unui apel telefonic din partea IPJ Covasna, prin care ni s-a adus la cunoștință faptul că pe DN 11, în afara localității Brețcu, se află cadavrul unui pui de urs, reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna, IPJ Covasna, primăriei comunei Brețcu, medicul veterinar și reprezentantul fondului cinegetic s-au deplasat la fața locului, unde au constatat că exemplarul de urs a fost omorât accidental. Din dispoziția comisarului Gărzii de Mediu Covasna acesta a fost transportat spre incinerare la o unitate autorizată”, este anunțul postat pe pagina de Facebook a instituției,.

Pentru oamenii de rând, dar și pentru activiștii de mediu, situația este una ciudată. Mulți se întreabă dacă nu cumva urșii ar fi fost uciși intenționat, mai ales că acesta este al patrulea caz anunțat de autorități, în ultima lună și al cincilea înregistrat de la începutul anului și până acum.

Publicitate

Sâmbătă, o ursoaică și puiul ei au fost descoperiți pe DN 116, în zona localității Bixad, iar medicul veterinar a stabilit că și în acest caz animalele au fost omorâte accidental.  Pe Facebook, mai multe persoane, printre care și activiști de mediu, sunt convinse că animalele ar fi de fapt ucise intenționat, prin otrăvire, având în vedere numărul mare de urși găsiți în ultima perioadă pe drumurile din județele Covasna, Brașov și Harghita, scriu jurnaliștii weradio.ro.

„Zona morții, zona unde se pune porumb pe linii ca să fie omorâți urșii și se rezolvă prin alte căi.. De la Malnaș-Covasna până în Tușnad-Harghita urșii au accidente de mașină și de tren! Unul lovit de tren acum o săptămâna și alți doi de mașină, nu cred nimic! Nu așa arată urșii accidentați, am văzut destule cadavre ca să știu (…) Unde este mașina? Trebuia să fie acolo făcută praf după așa o lovitură… Cum să îi lovească pe amândoi deodată, să îi arunce în același loc și să moară instant?!”, se arată într-o postare pe pagina „Ursulețul Cârcotaș”.

„Nu sunt călcați de mașina, eu cred că sunt otrăviți și puși pe marginea drumului ca să pară a accident”, se arată într-un comentariu.

Șeful Gărzii de Mediu Covasna spune că nu este vorba despre otrăvire, în toate cazurile medicul veterinar fiind cel care stabilește cauza morții după examinarea animalelor. Cu toate acestea, comisarul-șef spune că persoanele care au informații că urșii sunt otrăviți pot face sesizare la Poliție, uciderea animalelor fiind infracțiune pedepsită de Codul penal.

„Vine medicul veterinar și vede, nu cred să fie cu porumb otrăvit. Dacă cineva știe despre așa ceva să facă sesizare la Poliție, pentru că se face dosar penal pentru omorârea animalelor (…) Dacă pui otravă nu îți moare ursul lângă drum, nu moare în 2 minute, dacă e otrăvit pleacă în pădure. Nu există otravă de la care să moară în câteva minute. Dar să facă sesizare la Poliție și atunci Direcția Sanitar-Veterinară poate face examen ca să stabilească din ce cauză a murit. Nu am avut cazuri din astea”, a mai declarat Lucian Cândea.

Publicitate

În ambele cazuri, din dispoziția Gărzii de Mediu Covasna, urșii au fost transportați pentru incinerare la o unitate autorizată din Lemnia.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes