Connect with us
Publicitate

Economic

Mircea Coşea explică de ce am eşuat noi şi au prosperat polonezii. „România e ca o colibă din chirpici în care ne luptăm să avem antenă parabolică şi jacuzzi”

Publicat

pe

„România e o țară pe care astăzi pot să o asemăn cu o colibă de chirpici în care ne luptăm foarte, foarte serios ca să avem o antenă parabolică și o baie cu jacuzzi”, a declarat joi seara, la postul de televiziune Digi24, profesorul de economie Mircea Coșea. „Nu ne gândim la fundația casei, nici la pereți. Deci, nu punem bazele dezvoltării noastre pe termen lung, nici pe termen mediu”, și-a explicat profesorul comparația poate un pic șocantă, dar plastică.

Publicitate

Iar pentru a-și ilustra afirmațiile, profesorul a invitat la o privire asupra Poloniei: „Să vedeți acolo model de gândire!”, spune Mircea Coșea.

Știți că Polonia este cel mai mare exportator de ceai în China?! Cel mai mare exportator de ceai în China! Da, vând ceai chinezilor pentru că îl prelucrează superior, sunt diferite categorii de ceai.

Polonia a devenit al doilea producător și exportator de mere.

Publicitate

Polonia a devenit cel mai mare exportator de produse prelucrate din somon. Cumpără somonii din Norvegia și-i prelucrează ei, pentru că ei au investit în fabrici foarte moderne.

Poate o să râdă lumea, dar vreau să vă spun că polonezii sunt cei mai mari producători de melci, pe o piață foarte scumpă. Pentru cine mănâncă, noi nu mâncăm, dar francezii și alții mănâncă, sunt elemente de înaltă artă culinară. 

Toate lucrurile astea ce arată? Că au folosit niște crenele de piață. Au știut cum să intre pe crenelele acelea.

Ce, noi n-avem livezi de mere? De ce importăm mere din Polonia și nu le facem noi? Importăm și suc din Polonia!

Roșiile noastre, în programul acela „Tomata” care a fost, au fost cumpărate masiv de polonezi. Noi nu le prelucrăm, noi cumpărăm pasta de roșii din China, ca să facem mai departe ceva.

Publicitate

Sunt lucruri pe care dacă le spui, ca economist, te înroșești! Pentru că spui domnule, eu văd niște lucruri atât de grave, le spun, dar nu mă ascultă nimeni sau nu vor să mă asculte sau am luat-o eu razna!

O țară ca România, care are un asemenea potențial agricol, să ajungă în situația în care vin oamenii la Ministerul Agriculturii ca să ceară apă?! Care e prioritatea noastră astăzi, dacă se poate spune, numărul 1? Nu sunt autostrăzile! Sunt irigațiile! Pentru că fără irigații, pierdem agricultura, pierzând agricultura, suntem nimeni, că altceva n-avem!” – a arătat profesorul Mircea Coșea.

sursa: digi24.ro

foto: rfi.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes