Connect with us
Publicitate

Social

Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante

Publicat

pe

Publicitate

Parlamentarii din mai multe comisii au dat undă verde proiectului care interzice vânzarea băuturilor energizante minorilor, iar legea ar putea ajunge la vot în următoarele zile.

Inițiat în toamna acestui an, proiectul are la bază analize ale Institutului Național de Statistică, ce arată că 30% dintre adulți și 68% dintre adolescenți consumă băuturi cu efect energizant. Dintre adolescenții identificați de studiu, 18% sunt copii mai mici de zece ani.

Documentul definește băuturile energizante ca fiind compuse din alcool, carbohidrați, vitamine și diverse combinații de substanțe precum cafeina sau taurină, care au rolul de a stimula sistemul nervos.

„Ele acționează la nivelul sistemului nervos central, asta înseamnă că acționează pe un creier care încă nu și-a încheiat dezvoltarea. Pe termen mediu și lung pot să ducă la modificări în funcționarea normală a creierului, iar pe de altă parte s-a dovedit că unele dintre ele dau dependență”, spune Radu Țincu, medic primar toxicologie, potrivit stirileprotv.ro.

Publicitate

Dincolo de adicțiile pe care tinerii le pot dezvolta din cauza consumului acestor băuturi, medicii avertizează că sunt afecțiuni cardiovasculare pe care le pot provoca, având efectul mai multor shoturi de cafea concentrată combinată cu mult zahăr.

Inițiatorul proiectului spune că industria acestor produse a făcut multe presiuni pentru a bloca legea.

„A fost presiune imensă, știți foarte bine că industria s-a opus. Mai aveau să ne spună și cât de mult bine fac aceste băuturi energizante, în argumentarea lor”, spune Alfred Simonis, inițiatorul legii.

Inițiativa a fost dezbătută în Camera Deputaților, for decizional, și va primi, marți, votul final. Va intra în vigoare imediat ce va fi promulgată de șeful statului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes