Connect with us
Publicitate

Social

Ministrul Sănătăţii: România începe producția de pastile cu iod. Se iau doar în caz de urgență, la câteva ore după un incident nuclear

Publicat

pe

Publicitate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, luni, că Antibiotice Iaşi va începe producţia de pastile cu iod, în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei, urmând a produce 2,5 milioane de pastile în 48 de ore.

Potrivit necesarului realizat de către autorităţi, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate, potrivit News.ro citat de Știrile PRO TV.

”Nu este vorba despre un panaceu universal este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei”, a transmis Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat, luni, dacă România este pregătită în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei şi a afirmat: ”Începând de mâine, compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore”.

Acesta a explică că firma are substanţa necesară producerii acestor medicamente.

Publicitate

Rafila: ”Iodura de potasiu nu este panaceu, nu se ia preventiv”

”Nu cred că o să fie probleme. Aş vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicaţie pentru o anumită categorie de persoane”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul a explicat că, un necesar făcut de către INSP şi Comisia de endocrinologie a MS, arată că este vorba despre maxim 30 de milioane de comprimate.

”Ele vor fi duse la direcţiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării. Nu e vorba despre vreun panaceu universal este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei”, a mai afirmat ministrul.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, duminică, despre pastilele de iod, că în momentul de faţă există un numit număr de pastile, care este insuficient, astfel că la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii de medicamente pentru a completa stocul. Premierul a mai arătat că este vorba de substanţa activă care trebuie să vină în ţară. Despre pericolul nuclear, prim-ministrul a spus că poate spune cu tărie că nu se va ajunge la o astfel de situaţie, şi nici măcat accidental nu trebuie să se ajungă.

Se ia doar în caz de urgență, la câteva ore după un incident nuclear

Românii s-au grăbit să cumpere iodură de potasiu, folosită în cazul incidentelor nucleare, după atacul Rusiei asupra centralei atomice de la Zaporojie, Ucraina. Consumul ei este însă periculos, putând afecta glanda tiroidă.

“Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică”, a precizat Ministerul Sănătății, într-un comunicat oficial.

Sursa: News.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes