Connect with us
Publicitate

Util

Ministrul Sănătății declară stare de alertă epidemică. Rafila: „Nu vreau să ajungem la discuții legate de carantină și izolare”. Ce recomandări s-au făcut pentru populaţie

Publicat

pe

Vârful sezonului gripal va fi undeva în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie, după care cazurile de gripă vor scădea, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Rafila a explicat, joi, ce înseamnă epidemia de gripă, respectiv o succesiune de 3 săptămâni epidemice.

Comparativ cu 5 sezoane anterioare anului 2020, deoarece sezoanele 2020 – 2021 și 2021 – 2022 au fost atipice pentru că au dus la o circulație mult mai scăzută a tulpinilor care produc de obicei viroze respiratorii în sezonul rece, numărul actual de cazuri depășește cu peste 20% media multianuală.

„Vârful, de obicei, în cele 5 sezoane, era undeva în februarie. De data asta avem decembrie- ianuarie, asta înseamnă că sezonul gripal este decalat cu câteva săptămâni, este mai rapid decât era în urmă cu câțiva ani”, a spus ministrul.

Publicitate

În ce privește rata de pozitivare, în ultima săptămâna a anului trecut a fost de 37%.

„Este posibil ca în acest sezon vârful infecțiilor să fie între 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri. Situația particulară din acest an este cauzată mai degrabă de intervalul 2021-2022, când circulația acestor virusuri a fost mai redusă, imunitatea populației este mai redusă”, a spus Rafila, potrivit căruia durata valurilor de infecție este de obicei este între 2 și 4 săptămâni.

„Pot să adopt o instrucțiune în care există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru, e o lege din timpul pandemiei care generează automat anumite restricții.

Nu este o situație dramatică. E o situație fără precedent în această perioadă. În alți ani, în luna februarie am ajuns și la 170.000 de cazuri de infecții respiratorii.

Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru sănătatea publică, dar nu vreau să ajungem la discuții legate de carantină și izolare. Prefer recomandări decât restricții. Situația a fost mult mai bună atunci când am făcut recomandări. Aderența populației a fost mai bună.”, a mai spus Rafila.

Măsuri de protecție:

  • evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție
  • menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
  • respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
  • consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare
  • consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean
  • continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes