Connect with us
Publicitate

Administrație

Ministrul Muncii vrea să-i lase pe bugetari fără spor de calculator și de confidențialitate. Sporul de antenă va fi în sumă fixă

Publicat

pe

Sporul de calculator sau sporul de confidențialitate nu ar trebui să existe, este de părere ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a spus, luni, că se va propune eliminarea, iar sporul de antenă, ar trebui acordat în sumă fixă.

Raluca Turcan a spus, la Realitatea Plus, că în calitatea sa de ministrul al Muncii, nu a susținut o abordare „heirup-istă” de tratare a sporurilor bugetarilor.

„Realmente, sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult și merită motivați și, în același timp, bugetari care lucrează în condiții dificile.

Aceștia trebuie sprijiniți acolo unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, unul câte unul, punem degetul pe rană și, fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare, dar unele vor i eliminate”, a spus Turcan.

Publicitate

Scopul eliminării unor sporuri „nu este să faci rău bugetarilor”.

Despre sporul de antenă, Turcan a spus că ar trebui să fie acordat într-o sumă fixă.

„Dacă există un nivel de radiații sau expunere la radiații, funcționarii să fie recompensați”, admite ministrul Muncii.

Despre sporul de calculator nu are, însă, aceeași părere.

„Nici nu ar trebui să existe (spor de calculator – n.r.), din punctul nostru de vedere, și vom propune eliminarea. Așa cum am propune eliminarea și pentru sporul de confidențialitate.

Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune confidențialitate, nu trebuie să fii răsplătit pentru faptul că respecți legea”, a mai spus ministrul Turcan.

Turcan: Într-un an de zile va exista o nouă lege a salarizării unitare

Într-un an de zile va exista o nouă lege a salarizării unitare, a anunțat, luni, ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmând că nu mai e foarte mult de lucru la această lege.

„Pe fond nu mai avem foarte mult de lucru la această lege (a salarizării unitare – n.r.), dar după ce o finalizăm ne trebuie un consens politic, evident, în coaliția de guvernare și ulterior să începem negocierile cu fiecare categorie socio-profesională.

După aceea să trimitem proiectul de lege la Parlament, acolo, evident, vor avea loc dezbateri pentru că nu suntem deținătorii adevărului absolut și într-un final să iasă această lege”, a spus Raluca Turcan, luni seara, la Realitatea Plus.

Întrebată când va fi gata legea, Turcan a răspuns: „Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare și care să fie, într-adevăr, unitară”.

„Excepția a devenit regula în sistemul de salarizare unitar. Gândiți-vă că Legea 153/2019 a plecat de la premisa de a fi una cât de cât în regulă.

S-a creat o grilă de creștere pentru salariile de bază și o grilă de creștere pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate într-un procent de 30 la sută din plafonul ordonatorului de credit.

Dar pe acest principiu relativ corect au apărut excepții și unele categorii socio-profesionale au devansat toate etapele de creștere, atât pentru salariile de bază, cât și pentru sporuri”, a mai spus Turcan.

Ministrul precizează că e nevoie de o doză destul de mare de precauție, atunci când se vorbește de legea salarizării unitare.

„O categorie beneficiară de excepție pentru care sporurile au ajuns să fie chiar 85 la sută în plus față de salariul de bază o reprezintă sistemul de sănătate și anume medicii.

Și sunt medici care cu sporuri cu tot ajung să aibă 85 la sută în plus față de salariul pe care l-ar avea fără sporul de condiții foarte periculoase, foarte dificile.

Or medicii au fost eroi în această etapă. Gândiți-vă, cum ar fi să vină un decident și să spună: <hai, nu ne interesează>”, spune Raluca Turcan.

Ministrul a precizat că ăn momentul de față, în sistemul bugetar, există aproximativ 60.000 de oameni care sunt plătiți cu salariul minim pe economie. În același timp, în sistemul privat avem aproximativ 1,3 milioane de angajați plătiți cu salariul minim pe economie.

sursa: Mediafax

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes