Connect with us
Publicitate

Social

Ministrul Muncii anunță un ajutor pentru plata de facturi la gaze și energie în sezonul rece de șase ori mai mare decât este în prezent: 1.450 lei pentru o persoană singură și 810 lei pentru membru de familie

Publicat

pe

Ajutorul de la stat care va fi acordat pentru ca românii cu venituri mici să-și poată plăti facturile la gaze și energie pe timpul sezonului rece va fi de 6 ori mai mare decât este în prezent, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, în emisiunea Ora de Profit.ro, la Prima TV.

„Întrucât pe tipuri de energie avem tipuri diferite de referință – și în același timp în funcție de nivelul de venit – compensarea se face invers proporțional, între 10% și 100%. Pentru un pensionar cu pensia minimă socială, de exemplu, dacă ajutorul de încălzire pe legislația în vigoare era de 100 de lei pe întregul sezon rece, pe Legea consumatorului vulnerabil pe tot anul – sezon rece plus extrasezon – sprijinul din partea statului va fi de peste 600 de lei, deci de șase ori mai mare. Cei cu veniturile cele mai mici beneficiază de compensarea cea mai mare”, a declarat ministrul.

Suma maximă a venitului pentru a primi acest ajutor: „Plafonul pe care noi l-am stabilit – încă în discuție – este de 1.450 lei pentru o persoană singură și 810 lei pentru membru de familie. Am avea în total aproximativ 500.000 de gospodării care vor fi sprijinite”. Impactul bugetar este de 5 ori mai mare decât cel actual, de aproximativ 270 milioane lei doar pentru Legea consumatorului vulnerabil.

Solicitarea va fi ca ajutorul să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022, până atunci Ministerul Energiei urmând să intervină, prin ordonanță de urgență, pentru compensarea creșterilor de preț în sezonul rece.

Publicitate

„Va fi o iarnă dificilă și îmi pare foarte rău că românii nu au fost pregătiți din timp pentru această perioadă mai dificilă. Aceste creșteri de prețuri – și la alimente, și la facturi – puteau fi anticipate, de aceea noi am și pregătit acest proiect de lege. La energie am avut liberalizarea prețurilor, care trebuia făcută cu 2 ani în urmă”, a transmis ministrul, adăugând că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) trebuia să dea dovadă și de o mai mare preocupare pentru consumatorul final.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes