Connect with us
Publicitate

Social

Ministrul Mediului vrea să interzică centralele de apartament, începând de anul viitor. Această regulă va fi valabilă doar pentru blocurile nou construite

Publicat

pe

Publicitate

Pentru a mai reduce din poluarea din marile orașe, ministrul Mediului, Tanczos Barna vrea să interzică folosirea centralelor individuale de apartament, începând din luna ianuarie sau februarie a anului viitor, anunță digi24.ro.

Această regulă va fi valabilă doar pentru blocurile nou construite, iar românii care dețin deja centrale proprii pentru încălzire și apă caldă nu vor fi afectați.

„La cele actuale nu există o alternativă, pentru că acolo unde au fost falimentate sistemele de încălzire centralizată, cetățeanul nu are altă soluție decât centrală individuală de apartament. Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi. Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte”, a declarat ministrul Mediului Tanczos Barna pentru digi24.ro.

Șeful de la Mediu spune că are deja un act normativ pregătit, iar propunerea ar urma să fie aprobată în Guvern la începutul anului 2020. Pentru constructorii care vor ridica blocuri în următorii ani, Tanczos Barna vine și cu un exemplu din Brașov pentru rezolvarea problemei termoficării.

Publicitate

„Există deja practică în România. Brașov trimite toți dezvoltatorii imobiliari prima dată să negocieze cu cei la cei de la serviciul de termoficare. Ei sunt cei care stabilesc dacă se poate sau nu ajunge în zona respectivă sau nu este eficient. Abia apoi se poate veni cu alte soluții de încălzire a blocurilor noi”, a mai completat ministrul Mediului, pentru aceeași sursă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes