Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Ministrul Mediului: „Sinaia, Predeal, Buşteni, sunt oraşe în care oamenii s-au obişnuit cu ursul. Am fost întrebat dacă nu mi-e milă de ursuleţul care plânge după mamă, mi-e mai mult milă de copilul care plânge la sicriul tatălui”

Publicat

pe

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, marţi seară, că în Valea Prahovei oamenii sunt obişnuiţi cu prezenţa urşilor şi că nu se doreşte relocarea lor, aşa cum se întâmplă, de pildă, la Băile Tuşnad. Ministrul Mediului s-a confruntat şi cu ONG-urile care susţin urşii şi spune că a fost întrebat dacă nu îi este milă de ursuleţul care rămâne fără mamă, după ce aceasta a fost agresivă, el răspunzând că îi este milă de copilul care a rămas fără părinte în urma atacului ursului.

Tanczos Barna a precizat marţi seară, la Agro TV, că s-au îndesit atacurile lupilor în mai multe ţări europene, iar fermierii au cerut legislaţie pentru îndepărtarea animalelor sălbatice, transmite news.ro.

Publicitate

”Se întrezăreşte o luminiţă la capătul turneului european. Este un lucru extrem de important, pentru că ne-am zbătut, efectiv am luptat ani de zile, în încercarea de a convinge celelalte state membre că direcţia în care mergem nu este bună. Până nu s-au trezit şi ceilalţi cu atacurile de lup la o scară, unii chiar mai mare decât România cu ursul, până atunci nu ne-au crezut. Acum există o presiune a fermierilor şi din celelalte state membre şi sper să se revină la o abordare raţională şi nu sentimentală a acestei probleme”, a precizat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a explicat că în România avem legislaţie în privinţa atacurilor animalelor sălbatice.

”Pe plan naţional anul trecut am aprobat o Ordonanţă de Urgenţă ca să permitem intervenţia imediată. Anul acesta am dat Ordin de ministru pentru a aproba cotele de  prevenţie şi cotele de intervenţie pentru 220 de exemplare. Din păcate, până în ziua de astăzi, asociaţiile de vânătoare nu au extras cele 140 de  exemplare aprobate pentru prevenţie. Ele au fost aprobate exact pentru localităţile care  au avut cele mai multe pagube ca număr şi ca valoare în anii 2020 – 2021, de aceea vom modifica ordinul şi vom lua cotele de la satele respective şi le vom da la cei care au probleme în continuare. În afară de acestea, avem şi derogările punctuale acolo unde  există atacuri. Au fost câteva probleme cu modul în care colegii mei din minister au abordat această temă, dar le-am rezolvat şi în momentul de faţă procesul de derogare decurge normal şi acolo unde există cereri din partea unei asociaţii de vânătoare pentru eliminarea unui exemplar periculos şi care atacă de mai multe ori, acolo se poate obţine această derogare. Mai avem o modificare care acum este în dezbatere publică pe site-ul ministerului, acolo unde există un atac la adresa omului, intervenţia poate fi din partea asociaţiei de vânătoare, fără o derogare. Dacă un urs a atacat o persoană, acel exemplar poate fi extras imediat, fără acord  de la Bucureşti. Ulterior, se prezintă certificatul medical al persoanei atacate la minister şi noi scădem acel exemplar din cota de intervenţie”, a declarat Tanczos Barna.

Publicitate

Ministrul a subliniat că a fost simplificată procedura în cazul în care un urs, de exemplu, atacă un om.

”Noi am avut situaţii în care acelaşi exemplar de urs ataca mai multe persoane. Era o procedură, depui documente, aştepţi câteva  zile să se aprobe, dacă lipsesc documente trebuie să completezi. Am spus că în momentul în care există atac la persoană, acolo nu se face nicio procedură prealabilă. atacul însemană că omul se alege cu răni provocate de urs”, a declarat Tanczos Barna.

Întrebat ce se întâmplă cu urşii din Valea Prahovei, ministrul Tanczos Barna a spus că nu există interes pentru vreo intervenţie.

”În Prahova nu există interes pentru nicio intervenţie. Nu vor nicio intervenţie, nu vor nici relocare, nici împuşcare, nici aruncare. Au spus că acele oraşe, Sinaia, Predeal, Buşteni, sunt oraşe în care oamenii s-au obişnuit cu ursul. Au la dispoziţie Ordonanţa 81, au la dispoziţie derogarea pentru relocare, eu nu am văzut în viaţa mea nicio cerere din partea oraşului Sinaia.  În Băile Tuşnad au interes pentru intervenţie nu nu trebuie să aştepte nimeni să fie atacată o persoană, ursul când este văzut în localitate este relocat sau extras, dacă este periculos.  Au fost primari care au fost ameninţaţi de ONG-uri că vor fi făcute plângeri penale, dacă se ating de urs. Le-am arătat legislaţia, le-am arătat prevederile legale din OUG, majoritatea a început să ia măsurile de rigoare”, a declarat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a fost confruntat de mai multe ONG-uri care protejează urşii.

Publicitate

”ONG-urile au vrut doar să primească sprijin din partea tuturor să protejeze ursul şi nu omul. Am fost întrebat dacă nu mi-e milă de ursuleţul care plânge după mamă, după o intervenţie în caz de extremă necesitate şi unde ursoaica a fost eliminată fiindcă a fost agresivă. I-am spus persoanei respective că mi-e mai mult milă de copilul care plânge la sicriul tatălui pentru că a fost mâncat de urs în Mureş, un secretar de primărie, bun prieten cu noi care s-a dus la pescuit şi nu s-a mai întors niciodată. Intervenţiile sunt necesare”, a mai precizat Tanczos Barna.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes