Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ministrul Mediului nu vrea ca ursoaica din Italia, care a ucis un om, să fie adusă la la Sanctuarul de urși din Zărnești: „Ca și cum nu am avea suficienți”

Publicat

pe

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, nu vrea ca ursoaica Gaia, din Italia, să fie primită în România. Aceasta, deși ar urma să stea în captivitate, la Sanctuarul de urși din Zărnești. Ursoaica a fost capturată după ce a ucis un alergător în luna aprilie, iar autoritățile italiene au vrut să o omoare, dar au renunțat la această decizie în urma unor proteste de amploare.

Publicitate

El a vorbit la Interviurile Digi24 și despre ordinul de ministru care permite eliminarea a 220 de urși „de la momentul la care ordinul va fi publicat în MO, dacă va fi publicat, și până la epuizarea numărului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului”.

„Astăzi, în România, există o problemă reală cu urșii. Există pentru prima dată un studiu care nu e făcut din birouri, un studiu făcut de Universitatea Transilvania, care ne spune și cifra. Astăzi avem în România aproximativ 8.000 de urși. E o cifră estimativă. Pentru a asigura condiții optime de protejare a speciei de urs și pentru a limita conflictele dintre om și urs, studiul mai spune că o cifră optimă referitoare la cât pot să acomodeze habitatele este de 7.500 maxim”, a spus ministrul.

„La Academia Română a fost analizat studiul și a concluzionat că cifra de 500 nu e suficient justificată, motiv pentru care a redus-o de la 500 la 220 de urși”, a adăugat el.

Publicitate

Fechet a spus că România a contactat mai multe țări cu habitate potrivite, pentru a prelua o parte din urșii din România, dar nimeni nu a acceptat.

„Italia nu doar că nu a răspuns pozitiv la acea corespondență, dar Italia se pregătește să trimită în România singurul urs problemă, acel urs care a ucis un om în urmă cu câteva săptămâni. În Italia sunt aproximativ 30 de urși și acum există o procedură administrativă prin care ursul problemă se pregătește să vină în România, ca și cum nu am avea suficienți. În măsura în care această decizie ține și de Ministerul Mediului, eu cred că România nu ar trebui să primească și alți urși. Deocamdată nu ne-a întrebat nimeni”, a spus Fechet.

„Vreau să pun din nou pe masa Consiliului European de Mediu și această probelmă a urșilor. Cred că una dintre metode pentru a conserva specia este și de a exporta animale. Ursul comportă anumite probleme pe care le poate genera. Sunt convins că fiecare stat membru se gândește înainte de toate la siguranța populației”, a adăugat Fechet.

După ce autoritățile italiene au decis să nu o mai eutanasieze pe Gaia, o asociație pentru drepturile omului a spus că a rezervat pentru ea un loc într-un sanctuar de urși.

„Nu mai există niciun motiv pentru a întârzia transferul lui JJ4 (numele oficial al ursoaicei) către un refugiu sigur și autorizat din România”, a declarat Massimo Vitturi, purtător de cuvânt al LAV, organizația care s-a oferit să plătească pentru transportul ursoaicei în România.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes