Connect with us
Publicitate

Administrație

Ministrul Mediului își dorește interzicerea centralelor de apartament la construcțiile noi

Avatar

Publicat

pe

Ministrul Mediului, Tánczos Barna a declarat că se are în vedere eliberarea autorizațiilor de construire doar pentru blocurile care au prevăzute în proiect centrale de bloc, utilizarea unei centrale pentru fiecare apartament fiind ineficientă și poluează mult mai mult.

Ministrul a declarat că o centrală care să deservească o clădire de bloc este de preferat uneia de apartament.

Barna dorește ca toate autorizațiile de construire pentru ansamblurile rezidențiale să fie eliberate doar sub condiția dea fi inclusă în proiect montarea unor centrale de bloc.

Publicitate

„Trei elemente care reduc poluarea în cazul centralelor la nivel de bloc: consumul este mai scăzut în cazul unei centrale mari pentru că sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. Înălțimea la care sunt emise noxele în cazul unei centrale de bloc este mult mai mare. Coșul de emitere e pe verticală, iar noxele sunt ridicate deasupra solului. Apoi, exploatarea centralei și asigurarea verificărilor periodice obligatorii se realizează mult mai ușor”, a declarat Barna Tánczos în direct la Antena 3.

Potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă, centralele de apartament prevăzute cu coșuri de evacuare individuale vor fi interzise în România. Reprezentanții acestei asociatii au precizat că proiectele de instalaţii de gaze pentru astfel de centrale de apartament nu vor mai fi avizate.

Publicitate

Se anunță vremuri dificile pentru proprietarii de apartamente care doresc să-și monteze centrale termice pentru încălzirea locuinței. Și aceasta deoarece proiectele de instalaţii de gaze care alimentează centrale termice cu coşuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi avizate.

În conformitate cu Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, se prevede la art. 1.

„În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului.”

Publicitate

Centralele de apartament vor fi interzise

Pentru ca centralele să poată fi montate în continuare în apartamente ar putea deveni obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forţat în configuraţia C4 care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate.

Este important de precizat ca astfel de construţii – coșurile – sunt supuse autorizării şi proiectării construcţilor şi costurile realizării lor putând ajunge de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro (un bloc cu 10 etaje şi mai multe scări).

Publicitate

Astfel soluţia salvatoare prezentată locatarilor din blocurile din Bucureşti, Constanţa, Timişoara etc. se loveşte de imposibilitatea legală de a mai monta centrale termice cu coşuri individuale în apartamente.

Cluj, precedent și primul pas spre interzicere

Edilul Clujului s-a pronunțat pentru interzicerea montării de centrale de apartament în blocurile noi de locuințe din Cluj Napoca.

Publicitate

Primarul Clujului ar dori ca noile blocuri să fie conectate la sistemul public de termoficare sau la o centrală comună. Nu este vorba despre demontarea centralelor de apartament deja montate.

Interzicea centralelor de apartament pe gaze este o discuție care tot apare în spațiul public, nu doar la noi, dar nu există încă o decizie oficială de interzicere a lor.

„Am discutat să nu mai fie aprobate centralele termice pe apartament și încercăm să facem o Hotărâre în Consiliul Local. Până când vom avea toate actele gata, noi vom impune la toate construcțiile de blocuri realizate acum să facă centrale de bloc. Vrem astfel să fim mai prietenoși cu mediul. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, a declarat Boc, citat de publicația locală Monitorul de Cluj.

Interzicea centralelor de apartament pe gaze este o discuție care tot apare în spațiul public, nu doar la noi, dar nu există încă o decizie oficială de interzicere a lor.

Brian vad Mathiesen, un cercetător universitar, coordonatorul principal al Heat Roadmap Europe, un proiect finanțat de UE care a dezvoltat o strategie de încălzire și răcire cu emisii reduse de carbon pentru Europa, s-a declarat toamna trecută pentru interzicerea lor.

Într-un interviu acordat Euractiv, el spunea că, dacă UE vrea să atingă ținta de neutralitate climatică în 2050 este necesar ca până în 2030, cel mai târziu, instalarea de noi centrale termice pe gaze (inclusiv centralele de apartament, din ce se înțelege) ar trebui interzisă.

“Când va fi instalată ultima centrală pe gaze într-o locuință, în fiecare stat membru? În multe țări din UE, acest lucru s-ar putea întâmpla foarte curând, cel puțin pentru clădirile noi. Așadar, când ar trebui să cumpărăm ultima centrală pe gaze?

Anul 2030 ar trebui considerat drept ultimul termen. Și cred că multe țări sunt pregătite politic și tehnologic să o facă.

Dacă încă instalăm cazane pe gaz natural până în 2030, atunci ar trebui să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat serioși cu privire la tranziția la energia cu emisii reduse de carbon. Trebuie să vă amintesc că centralele pe gaz au o viață de 12-15 ani, astfel încât orice interdicție ar trebui stabilită în următorii câțiva ani pentru a face diferența – și pentru a pregăti cetățenii pentru o nouă paradigmă.

Dar acest lucru nu ar trebui să fie decis de Comisie. Ar trebui să solicite statelor membre să decidă și să aibă o dezbatere la nivel național, astfel încât fiecare țară să poată veni cu propriul ei termen”, spunea cercetătorul danez.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea
Publicitate
Publicitate

De Interes

>