Connect with us
Publicitate

Economic

Ministrul Energiei, despre noile contracte la energia electrică: „Nu pun 6 milioane de oameni pe drumuri să-și schimbe contractele, ci oblig furnizorii să ofere prețuri mai bune”

Publicat

pe

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a venit, luni cu precizări legate legea energiei electrice şi a gazelor naturale. Ministrul a declarat într-o intervenție la Digi 24 că prin crearea unei piețe concurențiale clientul trebuie să fie în centrul problemei și nu furnizorul. 

Publicitate

„Nu pun 6 milioane de oameni pe drumuri să-și schimbe contractele într-o lună, două sau într-un anumit termen, ci oblig furnizorii să ofere cele mai bune prețuri la energie, în așa fel încât consumatorul să beneficieze de cea mai bună ofertă. E vorba de gândire, de concepția de la început a acestui market design. Noi acum creăm o piață concurențială, o gândim”, a declarat la Digi24, Virgil Popescu. 

Virgil Popescu a mai spus că săptămâna trecută a avut o ședință la la Consiliul Concurenței, împreună cu ANRE, iar concluzia a fost că: „omul trebuie să beneficieze la această trecere, conștient, de cea mai bună ofertă pe care furnizorul său o are în piață, acesta este principiul”, a mai spus acesta. 

„După ce se va modifica, probabil în această săptămână, nu mai e nicio grabă cu schimbarea contractelor. Pentru că nu mă mai ține nimeni într-un preț de serviciu universal mai scump, ci beneficiez de la furnizorul meu actual de cea mai bună ofertă și apoi am tot timpul, șase luni, zece luni, să mă gândesc până când vine o ofertă mai bună. Iar aici va interveni autoritatea de reglementare, pentru că în mod cert clientul trebuie să aibă un contract. Putem folosi contractul de serviciu universal, dar pe acest contract omul nu va plăti prețul de serviciu universal, ci la final, lună de lună, va plăti concurențial”, a mai explicat Virgil Popescu.

Publicitate

Între timp, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a prelungit până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piaţa concurenţială.

Anunțul vine în condițiile în care piaţa de electricitate a devenit complet liberalizată începând de la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilite de ANRE, ci trebuie să compare şi să-şi aleagă de pe piața liberă oferta care li se potriveşte cel mai bine. 

În prezent, clienții casnici care nu fac nicio alegere, adică nu optează pentru o ofertă concurențială de la actualul furnizor sau pentru una de la alt furnizor, vor avea facturi mai mari chiar și cu 14 lei, la un consum mediu lunar de 100 kWh.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes