Economic
Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu: „Avem cea mai mare creştere economică din UE”

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, susţine că este de „un optimism ponderat” şi reliefează faptul că „în primul trimestru avem cea mai mare creştere din Uniunea Europeană şi estimările recalibrate ale Comisiei Europene arată că România, chiar dacă este o contracţie a economiei mai mare decât o estimam noi, este sub ceea ce se întâmplă în restul Europei”.
Şeful Ministerului de Finanţe se felicită pentru măsurile luate în vederea susţinerii mediului economic de la noi din ţară. „Faptul că am avut creştere economică în primul trimestru a resetat toate modele macroeconomice. Erau acele scenarii apocaliptice la începutul anului, dar nu mai pot să existe acum pentru că orice scenariu are la bază un model econometric şi acel model econometric trebuie reanalizat cu această informaţie. Deci situaţia e îmbunătăţită natural prin faptul că am avut o etapă. De aceea, am ţinut foarte mult şi în discuţiile cu colegii mei şi în măsurile pe care le-am luat să fie măsuri care să ajute economia reală. Şi am lăsat foarte mulţi bani în economie în martie şi aprilie şi mai. Măsurile pe care le-am luat de exemplu pe fiscalitate, nu vorbesc despre altceva, înseamnă un ajutor implicit companiilor cu amânarea taxelor sau scutiri de taxe, bonificaţii, de 15 miliarde de lei doar pentru martie şi aprilie. Deci vă daţi seama că această infuzie de capital, bani care au rămas în companii şi acestea ştiu foarte bine ce să facă cu ei, e clar că au ajutat economia şi s-a văzut”, a afirmat Florin Cîţu, după cum notează Agerpres, citată de wall-street.ro.
Ministrul de Finanţe a mai spus că „cel mai important este că indicatorii de încredere aferenţi lunii mai semnalează o revenire a economiei româneşti peste alte state din regiune”.
El a mai precizat că încrederea agenţilor economici în perspectivele economiei creşte, iar acesta este susţinută cu eforturi de la buget. „Dacă vă uitaţi la acest indicator, este publicat de Comisia Europeană, veţi vedea că România este ţara în care încrederea creşte. Este o încredere care vine în special de la agenţii economici, de la agenţii economici în perspectivele acestei economii, o încredere pe care noi trebuie să o susţinem cu eforturile de la buget şi ştiţi foarte bine că urmează un plan economic de investiţii”, a mai spus Florin Cîţu.
Economic
După 30 de ani în România, Stefanel închide toate magazinele de la noi, inclusiv cel de la Brașov

Grupul italian de modă Stefanel, primul retailer străin venit în România, în 1991, și, astfel, un deschizător de drumuri pentru retailerii străini din industria modei de pe piața locală, se pregătește să își închidă toate magazinele din România, afacerea fiind preluată de un alt retailer italian de modă, dar cu prețuri reduse, OVS, controlat de fondul de investiții italian Tamburi Investment Partners.
În contextul acestei tranzacții, toate cele circa 10 magazine din România vor fi închise în perioada următoare, afectând aproximativ 50 de angajați.
Stefanel, o afacere de familie lansată în 1959, a intrat în insolvență și administrare judiciară în septembrie 2019, fiind scoasă la vânzare în vara anului trecut. Luna trecută, brandul a fost cumpărat, cu 3,2 milioane euro, de OVS, care mai deține în portofoliu magazinul universal Upim și retailerul de articole pentru casă Croff. Imediat după semnarea tranzacției, Stefano Beraldo, CEO OVS, a anunțat că doar o parte dintre unitățile și angajații Stefanel vor fi păstrați. Acum, decizia este ca pe „lista neagră” să intre, în totalitate, și magazinele din România.
Aflați amănunte de pe profit.ro.
Economic
Profitul IAR Braşov a scăzut anul trecut cu 31%. Cu toate acestea, profitul companiei a fost de peste 34 de milioane de lei

IAR Braşov, companie ce realizează mentenanţă şi reparaţii pentru elicoptere, a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar de 34,06 milioane de lei, cu 31% sub cel din 2019, în contextul diminuării veniturilor din exploatare cu 31%, la 261,64 milioane de lei, reiese din raportul emitentului publicat astăzi de companie pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Cheltuielile cu materiile prime, materialele şi mărfurile au fost de 178,32 milioane de lei, în scădere cu 33% faţă de cele din 2019, în timp ce cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 46,59 milioane de lei, în creştere cu 13,4%, pentru aceeaşi perioadă de raportare. La finele anului trecut, cheltuielile totale de exploatare ale companiei aeronautice erau de 221,23 milioane de lei, cu 33% mai mici decât cele din anul anterior, în sumă de 329,78 milioane de lei.
În acest context, IAR Braşov a raportat pentru 2020 un profit din exploatare de 40,4 milioane lei, cu 22% mai mic decât cel din anul anterior, rezultat ce a fost deteriorat de o pierdere financiară de 3,48 milioane de lei (faţă de un profit de 4,44 milioane lei în 2019).
Acţionarul principal al IAR Braşov este Statul Român care, prin Ministerul Economiei deţine 64,89% din compania aeronautică, scrie bursa.ro.
Economic
Piaţa rezidenţială s-a schimbat în ultimul an. Autorizaţiile de construire pentru case au accelerat pe final de 2020 comparativ cu cele pentru blocuri

Numărul autorizaţiilor de construire pentru case a fost în decembrie 2020 de 13 ori mai mare faţă de al celor pentru blocuri. Diferenţa dintre cele două tipuri de construcţii era, în aceleaşi două luni din 2019, de nouă ori (în noiembrie) şi de şase ori (în decembrie), arată calculele făcute de Ziarul Financiar pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.
Mai mult, în decembrie 2020 comparativ cu decembrie 2019, numărul autorizaţiilor de construire pentru case a fost cu 18% mai mare, în vreme ce al celor pentru blocuri – cu 41% mai mic. Deşi tendinţele abia acum se conturează, decizia de a construi o casă fiind una care necesită timp şi analiză îndelungată, datele Institutului Naţional de Statistică arată că interesul pentru spaţii verzi, curte şi aer curat în jurul casei este tot mai mare.
„Piaţa rezidenţială s-a schimbat în ultimul an în principal la nivel de percepţie şi din punctul de vedere al dorinţelor cumpărătorilor. Poate cea mai importantă schimbare ţine de suprafaţa în sine a locuinţei. Tot mai mulţi cumpărători au căutat locuinţe cu un spaţiu exterior mai mare, fie că vorbim de terase şi grădini sau balcoane. Concomitent, a crescut şi nevoia pentru o suprafaţă interioară mai mare, spaţiul suplimentar fiind de regulă necesar pentru amenajarea unei zone dedicate desfăşurării activităţii profesionale. Aceste două nevoi au dus la o creştere a cererii pe segmentul de case“, spune Viorel Mohorea, condominium sales manager în cadrul agenţiei SVN România.
Per total, numărul autorizaţiilor de construire acordate în 2020 pentru locuinţe este cu 1% mai mic faţă de 2019. Astfel, în 2020 s-au eliberat 41.311 astfel de documente, faţă de 42.541 în 2019. Scăderea numărului de autorizaţii eliberate anul trecut produce efecte în lanţ, ajungând până la cei care fabrică materiale de construcţii.
„Declinul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale din 2020, coroborat cu nivelul ridicat al percepţiei de risc pe care consumatorii o au, va produce efecte şi pe piaţa de acoperişuri“, spune Horaţiu Ţepeş, proprietarul producătorului de acoperişuri Bilka Steel din Braşov.
Aceeaşi temere se resimte şi în alte sectoare din piaţa extinsă a materialelor pentru construcţii.
„În pofida evoluţiei bune de până acum, cu siguranţă că influenţa pandemiei îşi va arăta consecinţele în 2021 şi, foarte probabil, şi în 2022. Volumul deosebit de scăzut al solicitării autorizaţiilor de construire reprezintă un semnal timpuriu al volumului redus de proiecte care vor demara“, spun şi reprezentanţii GEZE România, subsidiara locală a producătorului german de uşi cu acţionare automată GEZE.
Această schimbare de trend, care se manifestă prin creşterea interesului pentru viaţa la casă, vine după ce, în ultimul deceniu, numărul autorizaţiilor eliberate anual pentru construirea blocurilor aproape s-a triplat, în timp ce avizele pentru case au cunoscut o scădere de 4% în acelaşi interval, potrivit unei analize a ZF. Astfel, dacă în 2010 s-au acordat mai puţin de 1.500 de autorizaţii pentru ridicarea blocurilor, în 2019 numărul lor a depăşit 3.700. În acelaşi timp, avizele pentru case au fost în 2019 în număr de aproximativ 38.800, faţă de aproape 41.000 în 2010.
Izolarea din timpul stării de urgenţă i-a făcut însă pe mulţi români să-şi dea seama cât este de important să aibă posibilitatea de a avea aer curat şi spaţiu în jurul casei. Încă din luna aprilie 2020 apăruseră multe anunţuri ale locuitorilor din oraşe care căutau să închirieze sau să cumpere case la curte. Dezvoltatorii imobiliari spun şi ei că oamenii devin mai interesaţi de case decât de apartamente în blocuri, singura problemă fiind că, de regulă, casele se găsesc în zone limitrofe marilor oraşe, iar cel puţin în zona Bucureştiului infrastructura urbană pentru a avea acces la centrul oraşului este ineficientă.
-
Socialacum o zi
Crește incidența la Brașov – A ajuns la 4,05. Situația în fiecare localitate
-
Economicacum 2 zile
Un nou mall se va deschide pe 18 Martie, la doar 25 de kilometri de Braşov
-
Economicacum o zi
Patronul Transbus Codreanu vrea să construiască un hotel pe locul Autogării din Bartolomeu
-
Evenimentacum 2 zile
FOTO / Trei maşini implicate într-un accidet în faţa Spitalului Judeţean
-
Socialacum 2 zile
Incidența a ajuns la 3,76 în Brașov – Situația din fiecare localitate
-
Economicacum 2 zile
Aproximativ 70% din ingredientele folosite în fabrica de bere din Brașov provin din România. Anul trecut s-au investit peste 10 milioane de euro în modernizare
-
Socialacum o zi
Strada Sforii din Brașov. Povestea celei mai înguste străzi din Europa de Est
-
Fapt diversacum o zi
Brașovul, în topul orașelor în care românii și-ar dori să locuiască