Connect with us
Publicitate

Social

Ministrul Apărării spune că România nu va reveni la stagiul militar obligatoriu. Măsura nu ar fi economică și practică

Publicat

pe

O altă veste care a circulat pe rețelele de socializare și a stârnit panica printre români a fost demontată de autorități. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că în România nu va fi instituit regimul militar obligatoriu pentru că o astfel de măsură nu ar fi economică, dar nici practică. Oficialul a declarat la Digi 24 că nu pot fi chemate în armată toate persoanele între anumite intervale de vârstă dacă nu au niciun fel de pregătire militară.

„În niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste. Mi se pare că o parte – şi nu este propagandă, avem chiar informaţii oficiale – cea mai importantă parte a trupelor ruse care s-au împiedicat în Ucraina sunt formate din tineri fără pregătire militară. Sunt noi, au venit acum şi nu reprezintă un avantaj pentru armata rusă în acest moment. Stagiul militar obligatoriu ar însemna să fie şi un cost imens pentru noi, să ai sute de mii… Într-o generaţie de 200.000 de oameni într-un an, nici economic nu poţi să susţii un asemenea efort”, a spus ministrul Vasile Dîncu la Digi 24.

Chiar și așa ministrul Apărării spune că legile din acest domeniu trebuie modificate pentru că unele datează dinainte de aderarea României la NATO. Este vorba despre un pachet care conține trei legi legate de managementul situației de criză, cibersecurity și mobilizarea populației și a economiei. În cazul unui conflict armat nu se pune problema mobilizării tuturor persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

„Nu poți mobiliza decât oamenii mobilizabili – cei care au făcut pregătire militară. Numai ei pot fi mobilizați. Dacă ar fi un conflict, atunci se pune la punct industria, administrația, și cei care nu au făcut armata pot ocupa un loc în economie, dar nu poți să îi mobilizezi în armată. CSAT a stabilit că vom face un pachet de legi pe care le vom aduce în procedură de urgență, dar nu prin ordonanță. Vor ajunge în dezbaterea coaliției, le vom trimite la Parlament și acolo se va discuta. Așa este normal, este un pachet foarte important pentru România”, a mai declarat Vasile Dîncu, pentru aceeași sursă.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes