Connect with us
Publicitate

Economic

Ministerul Transporturilor vrea să modernizeze calea ferată dintre Braşov şi Predeal. Tronsonul, pe locul trei în topul priorităţilor

Publicat

pe

Publicitate

Modernizarea căilor ferate București – Craiova, Ploiești Triaj – Focșani și Predeal – Brașov se situează pe primele trei locuri pe lista proiectelor prioritizate din Programul Feroviar, pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI).

Prioritizarea a fost realizată pentru 20 de proiecte care însumează peste 2.500 de kilometri şi un cost total estimat ce depășește 13 miliarde de euro, fără TVA, transmite economica.net.

Cel mai mare punctaj, respectiv 95 de puncte, a fost acordat pentru modernizarea liniei București – Craiova (209 kilometri), cu o valoare estimată a lucrărilor de 1,25 de miliarde de euro, fără TVA.

Pe locul al doilea urmează Ploiești Triaj – Focșani (143 km), cu 92,44 de puncte și un cost estimat de 572 de milioane de euro, fără TVA,

Publicitate

Podiumul este completat de linia Predeal – Brașov (27 km), cu 81,13 puncte și o valoare a lucrărilor ce vor include cel mai probabil tunel, de 1,4 miliarde de euro, fără TVA.

„Prioritizarea proiectelor reprezintă un pas foarte important în definirea programului de investiţii, dată fiind situaţia în care investiţiile identificate ca fiind necesare depăşesc semnificativ bugetul disponibil. Aceasta implică necesitatea ierarhizării proiectelor potrivit unui set de criterii de evaluare predefinite, care să asigure un proces de prioritizare corect şi neutru, elaborat pe baze independente şi ştiinţifice. Adăugarea limitărilor de finanţare la lista de proiecte ierarhizate va avea ca rezultat obţinerea strategiei de implementare”, au explicat autorii documentului.

„Programul de acțiuni include seturi de acțiuni specifice și rezultatele aferente acestora, precum și termene intermediare în vederea îndeplinirii obiectivului specific de creștere a traficului feroviar de călători și marfă cu 25% până în anul 2026, respectiv măsuri și rezultate pentru creșterea vitezei comerciale și scăderea timpilor de parcurs, pentru creșterea confortului călătoriei și a calității serviciilor de transport, pentru generarea de noi servicii metropolitane feroviare, pentru promovarea, atragerea și fidelizarea călătorilor prin alegerea modală sau prin generarea de noi călătorii în transportul feroviar, pentru introducerea de tarife de utilizare a infrastructurii (TUI) atractive, pentru realizarea de noi conexiuni feroviare cu linii feroviare industriale, pentru promovarea unei politici atractive de tranzit, pentru decarbonizarea transportului rutier în linie cu principiul „poluatorul plătește” pentru stimularea tranziției transportului de mărfuri către transportul feroviar și pentru creșterea tranzitului de mărfuri spre și dinspre Ucraina, respectiv mobilitatea mărfurilor și a persoanelor în contextul reconstrucției Ucrainei”.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes