Connect with us
Publicitate

Social

Ministerul Sănătății avertizează asupra administrării Iodurii de Potasiu

Publicat

pe

Publicitate

Referitor la discuțiile din spațiul public despre utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, Ministerul Sănătății a transmis joi o serie de precizări:

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

În caz de urgență cauzată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Publicitate

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ.

Invazia Rusiei în Ucraina şi amenințările lui Vladimir Putin potrivit căruia forţele de descurajare nucleară ale Moscovei sunt în stare de alertă maximă au declanşat un val de anxietate.

Oamenii s-au grăbit să cumpere iod, despre care cred că îi poate proteja de radiaţii. Atenție însă, nu trebuie luat preventiv.

Explicația științifică
Pastilele de iodură de potasiu se iau în cazul unui accident nuclear major, însoțit de evacuarea în mediu a unor cantități de iod radioactiv.

Dacă în aer există iod radioactiv, el este introdus în plămâni prin inhalare și de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroidă.

O măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de catre tiroida este administrarea pastilelor de KI (iodură de potasiu).

Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către aceasta. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului.

Administrarea de pastile de Iodură de Potasiu trebuie făcută rapid în cazul unei urgențe.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes