Fapt divers
Ministerul Mediului, replică în cazul celor doi ursuleţi. S-a aplicat amenda de 10.000 de lei pentru că „Au transportat în mod ilegal cei doi pui de urs pe o distanţă de 150 de km”

Asociaţia Prietenii Berzelor a fost amendată deoarece, deşi deţine, în mod indiscutabil, meritul salvării a doi pui de urs, modul în care reprezentanţii acestei asociaţii au acţionat este total contrar prevederilor legale şi ar fi putut duce la înrăutăţirea stării de sănătate sau chiar la decesul animalelor, se arată într-o postare pe Facebook a Ministerului Mediului.
„O poveste despre cum bunele intenţii şi spiritul de iniţiativă nu se pot substitui respectării legii. Tot ce trebuie să ştii despre cazul ursuleţilor de la Sibiu + BONUS un caz similar de astăzi, din aceeaşi zonă, dar cu deznodământ foarte diferit (citeşte până la sfârşit)”, se arată în postarea Ministerului Mediului.
Oficialii instituţiei relatează, mai departe, versiunea lor a modului în care s-au derulat lucrurile:
„În data de 30 martie, reprezentanţii asociaţiei pentru protecţia animalelor Prietenii Berzelor / Friends of Storks – Cristian, Romania din judeţul Sibiu, au primit de la o persoană fizică două exemplare de pui de urs. Din declaraţiile acestora, puii au fost găsiţi în proximitatea localităţii Biertan, iar la momentul primirii starea de sănătate a acestora era una precară, fiind hrăniţi necorespunzător.
Ce spune legea în aceste situaţii? Prevederile legale sunt foarte clare: Persoana fizică sau reprezentantul unei persoane juridice care deţine accidental exemplare de faună sălbatică are obligaţia să le declare imediat la comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu (prin sistemul unic 112) şi să semneze declaraţia privind capturarea accidentală a unei specii strict protejate. (Art. 14 din HG 323/2010).
De ce e important să fie respectată legea? În astfel de cazuri, prioritatea trebuie să fie identificarea celor mai bune soluţii pentru salvarea şi reabilitarea exemplarelor în cauză. Garda de Mediu este instituţia care decide, alături de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi DSVSA, care este calea de urmat. Medicii veterinari analizează imediat starea de sănătate, iar în urma analizei se stabileşte dacă este necesară plasarea în custodia provizorie a unui centru de reabilitare. Toţi aceşti paşi sunt esenţiali în vederea atingerii obiectivului final: reintroducerea exemplarelor în habitatele naturale de origine.
Ce s-a întâmplat cu puii de urs de la Sibiu? Deşi au constatat că starea de sănătate a puilor de urs este una precară, deşi activează încă din anul 2007 în domeniul protecţiei animalelor, reprezentanţii asociaţiei Prietenii Berzelor au decis să ignore prevederile legale (notificarea imediată a Gărzii de Mediu prin dispeceratul 112) şi să transporte cele două exemplare cu un autoturism personal de la Sibiu la Zărneşti, judeţul Braşov, pe o distanţă de peste 150 km, fără supravegherea unui medic veterinar, pentru a le preda Asociaţiei Milioane de Prieteni, care administrează sanctuarul de urşi AMP Libearty – Bear Sanctuary. Reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni au fost şi cei care, în jurul orei 17:00, au anunţat autorităţile despre speţa în cauză, informând că urmează să primească cei doi pui de urs.
Imediat după primirea informării, comisarii Gărzii de Mediu au încercat, timp de aproape 4 ore, să ia legătura cu reprezentanţii asociaţiei Prietenii Berzelor însă nici mesajele nici repetatele apeluri nu au avut succes. Abia în jurul orei 21:00 s-a stabilit legătura cu aceştia, după ce puii de urs fuseseră deja predaţi la Libearty.
Unde au greşit reprezentanţii asociaţiei Prietenii Berzelor?
1. Au omis să notifice imediat Garda de Mediu (prin sistemul unic 112) despre deţinerea puilor de urs, încălcând astfel prevederile HG 323/2010 (contravenţie pentru care au fost deja sancţionaţi cu amendă de 10.000 de lei, cu posibilitatea plăţii a jumătate din minim în termen de 15 zile, respectiv 2.500 lei);
2. Nu au apelat imediat la expertiza unui medic veterinar, care ar fi trebuit să analizeze starea de sănătate a exemplarelor (asta deşi, fiind o organizaţie de protecţia animalelor, asociaţia Prietenii Berzelor dispune de serviciile unui veterinar);
3. Au transportat în mod ilegal cei doi pui de urs pe o distanţă de 150 de km, în condiţii improprii şi fără supravegherea unui medic veterinar, de la Cristian la Zărneşti (fapta constituie infracţiune şi este în cercetare la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu);
4. Au ignorat în mod repetat apelurile şi mesajele comisarilor GNM;
5. Au luat de unii singuri decizia greşită de a preda puii de urs Sanctuarului Libearty. Deşi este cel mai cunoscut din ţară, Sanctuarul Libearty este destinat exclusiv exemplarelor mature de urşi care, din varii motive, nu mai pot fi reabilitaţi. În acest centru, urşii cu probleme de sănătate sau comportamentale îşi pot trăi viaţa în condiţii bune, evitând interacţiunea cu omul sau cu alte exemplare. În cazul puilor de urs însă, prima opţiune este întotdeauna un centru de reabilitare special pentru exemplare juvenile, în vederea reintroducerii lor în mediul natural. Or Sanctuarul Libearty nu oferă acest tip de serviciu specializat, urşii de aici trăind în captivitate pentru tot restul vieţii. Specialiştii analizează în prezent posibilitatea relocării puilor într-un astfel de centru de reabilitare, atunci când starea lor de sănătate o va permite.
Concluzii: deşi asociaţia Prietenii Berzelor deţine, în mod indiscutabil, meritul salvării celor doi pui de urs, modul în care reprezentanţii acestei asociaţii au acţionat este total contrar prevederilor legale şi ar fi putut duce la înrăutăţirea stării de sănătate sau chiar la decesul exemplarelor”, precizează oficialii Ministerului Mediului.
Potrivit acestora, relocarea exemplarelor din speciile strict protejate se face sub îndrumarea directă şi numai cu acordul şi supravegherea instituţiilor statului.
„Le recomandăm tuturor iubitorilor de animale care se vor regăsi, pe viitor, în situaţii similare, să ceară imediat intervenţia autorităţilor competente. Doar astfel se pot lua cele mai bune decizii şi măsuri, pentru binele exemplarelor în cauză”, au arătat reprezentanţii ministerului.
Mai departe, ei prezintă un caz pe care l-au numit „Aşa Da”, petrecut sâmbătă tot în Biertan, unde protagonistul este un pui de urs de aceeaşi vârstă cu cei care au ajuns la Zărneşti.
-
Evenimentacum 24 de ore
„Lupul de la rutieră” din Râşnov, poliţistul anului 2022, reţinut pentru luare de mită
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO – VIDEO / Accident cu 6 victime, pe bulevardul Saturn, din Brașov. O mașină și un taxi au fost implicate în evenimentul rutier. Traficul în zonă este blocat și sunt afectate inclusiv autobuzele RATBV
-
Evenimentacum 2 zile
Corupţie în Poliţia Braşov! Percheziţii la Serviciul de Permise şi la două sedii de Poliţie din Braşov. Oamenii legii luau bani pentru a nu-şi face treaba şi pentru a ajuta oamenii să ia permisul auto mai uşor
-
Evenimentacum 2 zile
EXCLUSIV / Un jandarm din Brașov a fost ucis, noaptea trecută, în urma unui scandal în care au fost implicați alți 3 bărbați. Agresorul ar fi încercat să își pună capăt zilelor
-
Evenimentacum 3 zile
Un bărbat a murit în cumplitul accident de pe bulevardul Saturn, din Braşov
-
Evenimentacum 2 zile
Detalii din ancheta crimei de la Braşov! Jandarmul ucis sărise în apărarea celui care a fost atacat cu cuţitul
-
Entertainmentacum 3 zile
Ioan Neculaie şi George Copos, lăsaţi fără carnet de conducere de poliţiştii braşoveni. Ambii într-o singură zi
-
Evenimentacum 2 zile
FOTO – VIDEO / O femeie a căzut peste 150 de metri, într-o râpă, când cobora de la cabana Mălăieşti spre Diham, în Munţii Bucegi
cristina stancescu
5 aprilie, 2021 at 2:18 pm
Au facut o fapta buna! nu merita pedepsiti!
DanaBv
5 aprilie, 2021 at 2:57 pm
Absolut de acord! Semnati petitia de anulare a amenzii. https://www.petitieonline.com/anularea_amenzii_emise_de_catre_garda_de_mediu_sibiu_in_cazul_salvarii_puilor_de_urs?uv=34694187