Connect with us
Publicitate

Administrație

Ministerul Agriculturii vrea să introducă eticheta „lapte de fân”. Fermier din Feldioara: „Un lapte de fân e un lapte de calitate. Nu se compară cu un laptele de fermă cu silozuri”

Publicat

pe

Publicitate

Dacă vă plac brânzeturile și iaurturile gustoase, căutați în viitor, în magazine, eticheta “lapte de fân”. Ministerul Agriculturii intenționează să introducă și în România această certificare de calitate care funcționează deja în patru state europene.

Specialiștii spun că laptele obținut de la animale hrănite doar cu iarbă și fân este mai sănătos și mai gustos decât cel convențional, arată un reportaj stirileprotv.ro.

Gheorghe Râpean și fiul lui au o fermă de vaci în Feldioara – Brașov. Vara, animalele lor pasc pe pășune, iar iarna primesc fânul cosit de pe dealurile din împrejurimi.

Marian Râpean, fermier: “Un lapte de fân e un lapte de calitate. Nu se compară cu un laptele de fermă cu silozuri”.

Publicitate

Gheorghe Râpean, fermier: “Poate ne face și un preț mai bun, pentru că noi avem numai muncă aici, nu avem sărbătoare, numai lângă animale stăm”.

Ministerul Agriculturii își propune ca laptele provenit de la animalele hrănite în acest mod tradițional să fie certificat ca “lapte de fân”, iar toate produsele rezultate să poarte o etichetă specială.

Specialiștii în nutriție spun că laptele de fân are un conținut aproape dublu de acizi grași omega III în comparație cu laptele standard. În compoziția sa se regăsesc cantități semnificative de “terpene” – compuși organici care luptă împotriva bolilor de cancer. Gustul este și el mai pregnant și mai plăcut.

În ceea ce privește laptele convențional, cercetătorii austrieci au descoperit că nutrețurile însilozate, fermentate, sunt cele care modifica semnificativ aroma. Ca urmare, și produsele lactate rezultate sunt mai fade.

Oficialii guvernamentali spun că aproximativ 300.000 de fermieri din țara noastră ar putea obține eticheta “lapte de fân”, în condițiile în care o treime din suprafața agricolă a României este reprezentată de pășuni și fânețe. Ministerul Agriculturii propune ca TVA-ul aplicat produselor din acest lapte de calitate superioară să fie de numai 5%. În plus, oamenii vor putea accesa fonduri pentru promovare.

George Cățean, secretar de sta în Ministerul Agriculturii: “Avem măsuri care aduc finanțare pentru costurile care sunt generate de certificare. Avem până la 150.000 de euro buget de promovare a acestui sistem de calitate. Avem până la 250.000 de euro buget pentru crearea lanțurilor scurte alimentare în jurul schemelor de calitate, inclusiv a laptelui de fân”.

În Austria, Germania, Italia și Slovenia există deja la raft produse cu eticheta “lapte de fân”. Costă cu 50% mai mult, pentru că sunt de calitate, spun producătorii.

sursa: stirileprotv.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes