Connect with us
Publicitate

Economic

Metro vrea să scape de imobiliare și vinde 9 din cele 32 magazine din România pe care le va închiria ulterior de la cumpărător. Tranzacția vizează activele valoroase care vor aduce grupului german 100 milioane de euro. Magazinele vor funcționa normal în continuare după vânzarea imobilelor

Publicat

pe

Grupul german Metro și-a scos la vânzare nouă din cele 32 magazine din România, cu garanție de închiriere pe termen lung, după modelul deja testat anul trecut în Polonia, Ungaria și Republica Cehă. Oferta locală este evaluată la peste 100 de milioane euro, potrivit CIJ Europe.

Publicitate

Deși reprezentanții Metro nu au confirmat lista celor nouă magazine, luând în considerare prețul imobiliarelor din Brașov, există speculații că cel puțin unul din cele două magazine din Brașov se află pe lista de vânzare. Tranzacția imobiliară nu va avea un impact asupra operațiunilor comerciale Metro din Brașov pentru cel puțin 10 ani de la vânzarea activelor, astfel, locurile de muncă neffind supuse vreunui risc.

„Pentru a crește gradul de competitivitate și eficiență și pentru a asigura consolidarea afacerii, Metro a inițiat o abordare de vânzare și leasing (vânzare de proprietăți deținute cu leasing ulterior pe termen lung). În contextul actual, în care piețe imobiliare se mențin solide, compania își maximizează poziția operațională, asigurând lichiditatea necesară pentru noi investiții în zona comercială, dar și dezvoltarea de proiecte strategice pentru companie și clienți”, au declarat reprezentanții companiei.

Anul trecut, Metro Properties, divizia imobiliară a grupului Metro, a vândut 11 magazine din Polonia, Ungaria și Cehia unei subsidiare a fondului francez de investiții LFPI, într-o tranzacție de tip sale-and-leaseback, evaluată la peste 250 de milioane de euro.

Publicitate

Metro a mai avut intenția de a-și vinde componenta imobiliară și de a se concentra pe afacerea de bază în România, însă acum a făcut primii pași concreți, punând oficial portofoliul pe piață.

Acum, la vânzare sunt scoase 9 magazine aflate în proprietate. Suprafața medie a unui magazin, incluzând și zona de depozitare, este de peste 10.000 de metri pătrați, ceea ce ridică suprafața totală a portofoliului scos la vânzare la circa 90.000 de metri pătrați.

Având în vedere faptul că Metro vine cu garanția închirierii proprietăților pe termen lung, de circa 10 ani, valoarea portofoliului poate fi estimată la peste 100 de milioane de euro, la o chirie medie de 8 euro/metru pătrat/lună și un randament investițional (yield) de 8%.

Pentru a obține un preț bun, Metro ar putea accepta o chirie inițială mai mare, pentru a crește valoarea proprietăților, potrivit Profit.ro.

Magazinele Metro din România ar urma să fie vândute la pachet cu cele din Slovacia, unde germanii dețin 6 unități.

Potențialul cumpărător ar trebui să fie o companie cu lichidități disponibile, cel mai probabil, inactiv încă pe piața românească, de tipul fondurilor de pensii sau al marilor fonduri de investiții ale lumii. 

Publicitate

Momentul ales de germani pentru a vinde pare unul prielnic, de vreme ce există lichidități disponibile în căutare de plasamente în rândul fondurilor de investiții, însă dezavantajul rețelei este că are un model de comerț tradițional într-o perioadă în care primează comerțul electronic.

Ion Țiriac este cel care a adus rețeaua Metro Cash & Carry în România, în 1996, grupul german fiind primul retailer internațional intrat pe piața românească după Revoluție.

Metro este într-un moment în care înregistrează o creștere a vânzărilor în urma panicii cumpărătorilor stârnită de pandemie. În exercițiul financiar 2018/19, grupul Metro a generat vânzări de 27,1 miliarde euro. În România, subsidiara a avut anul trecut afaceri de 5,8 miliarde lei și un profit net de 93,2 milioane lei, cu peste 3.400 de angajați. Nemții ocupă locul șapte în topul celor mai mari retaileri alimentari, după Kaufland, Carrefour, Lidl, Profi, Mega Image și Auchan, potrivit datelor transmise Ministerului Finanțelor Publice.

În toamna anului trecut, grupul de investiții deținut de miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care deține Compari.ro și posturi de radio în România, a devenit cel mai mare acționar al lanțului Metro.

Metro este o companie care activează în comerţul cu ridicata la scară mondială, cu sortimente alimentare si non-alimentare, specializată în deservirea nevoilor hotelurilor, restaurantelor si restaurantelor (HoReCa), precum și ale comercianților independenți. În întreaga lume, Metro are aproximativ 16 milioane de clienți care pot alege să facă cumpărături într-unul dintre magazinele de format mare, să comande online și să ridice produsele din magazin sau să le fie livrate. Compania operează în 34 de țări și are peste 100.000 de angajați în întreaga lume

Reţeaua METRO Cash & Carry România numără 30 de centre de distribuţie, inclusiv 5 magazine METRO Punct, cu o suprafaţă totală de vânzare de aproximativ 190.000 de metri pătraţi. La nivel naţional, magazinele sunt distribuite astfel: în Bucureşti – 5 centre, în Braşov, Constanţa, şi Timişoara câte 2 centre, un centru în fiecare din următoarele oraşe: Piteşti, Cluj, Bacău, Iaşi, Craiova, Baia Mare, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Sibiu, Suceava, Tg. Mureş, Arad, Deva, Satu Mare, Piatra Neamţ, Buzău, Târgovişte şi Turda.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes