Util
„Meseria este brăţară de aur” şi se poate învăţa la profesională. Şcoala de la care absolvenţii au procentul de angajare de 100%

Nu toţi elevii care dau în aceste zile examenele naţionale vor să meargă la liceu. Pentru mulţi dintre ei şcolile profesionale par a fi cea mai bună opţiune. Piaţa muncii are nevoie de meseriaşi, iar cei care vor să înveţe să fie mecanici sau electricieni pot ajunge să-şi găsească un loc de muncă imediat după terminarea şcolii.
Școlile profesionale sunt tot mai atractive de la an la an pentru tineri. Asta pentru că oferă un loc de muncă stabil după finalizarea cursurilor. Instituțiile de învățământ au contracte cu multinaționale, astfel încât elevii încă de pe băncile scolii primesc burse lunare atât de la stat cât și de la firma pentru care urmează să lucreze. La Brașov, Școala Profesională Kronstadt pregătește în jur de 600 de elevi pentru o viitoare carieră în fabrici. Este prima școală din țară care a ales să implementeze sistemul dual, cu școala în unitatea de învățământ și practica la viitorul angajator, și singura din țară care are în totalitate clase de acest fel.
„În primul rând la şcoala profesională duală învaţă o meserie. În ziua de astăzi este mare lucru ca în momentul în care termini o şcoală să ai o calificare ca apoi să te poţi angaja. Mai ales pe învăţământul dual, unde companiile le oferă locul de muncă după ce trei ani de zile le oferă sprijin în pregătirea lor”, a declarat Daniela Croitoru, directorul Școlii Profesionale Kronstadt.
În fiecare promoție, aici termină peste 200 de elevi, procentul de încadrare în câmpul muncii este de aproape 100%. Școala are contracte cu 18 multinaționale, elevii fac parctica chiar în viitoarele secții în care vor lucra.
„Toţi copiii primesc această ofertă de angajabilitate din partea companiilor, absolut toţi. Nu sunt constrânşi să se angajeze, pentru că nu existp un astfel de contract. Cu ei se încheie contract anual, între companie şi elev în a 9-a, a 10-a şi a 11-a, iar la sfârşit angajatorul îi propune locul de mincă. Copilul este cel care decide, dar în proporţie de 90 şi ceva la sută sunt copii care se angajază direct”, a completat Daniela Croitoru, directorul Școlii Profesionale Kronstadt.
Aici vin elevi din toată țara, iar cei care nu sunt din oraș pot sta la cămin. Atât cazarea, cât și masa sunt gratuite. Mai mult primesc 200 de lei bursă de la stat și alți 200 de lei de la firmă.
„Pe lângă calificarea de operator pe maşini cu comandă numerică, sculer matrişer, confecţioner articole din piele şi sudor, anul acesta nu avem cerinţă pentru sudor, în schimb avem alte două noi calificări, şi anume, mecanic utilaje şi instalaţii industriale şi operator pentru fabricarea şi prelucrarea polimerilor”, a declarat Daniela Croitoru, directorul Școlii Profesionale Kronstadt.
Cele mai multe locuri sunt pentru meseriile de operator mașini, comandă numerică și electromecanic, meserii căutate de firmele din industria auto. Cursurile sunt de 3 ani, iar în ultimul an 75% dintre ore sunt de practică în fabrici.
-
Evenimentacum 3 zile
Corupţie în Poliţia Braşov. Percheziţi la 6 oameni ai legii şi două sedii de Poliţie
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Grav accident pe DN 13, la Măieruş. Şapte victime după ce o maşină s-a izbit de un cap de pod
-
Socialacum 2 zile
Motivarea instanţei pentru medicul braşovean Sorin Baloş, care a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Judecătorii vorbesc despre „flagelul mitei”
-
Evenimentacum 3 zile
Trei tineri, reţinut după ce au dat mai multe spargeri la Şinca. Escaladau gardul caselor şi furau bani şi bijuterii
-
Culturalacum 3 zile
Se ştie întreg line-up-ul de la Massif Festival. Morten, DJ-ul care a creat stilul Future Rave, împreună cu David Guetta vin în Poiana Braşov. Preţul biletelor
-
Socialacum o zi
O şagunistă care a obţinut locul 1 la un concurs organizat de NASA în Statele Unite ale Americii are nevoie de ajutor. Vrea să reprezinte România la un congres în Singapore, iar costul deplasări este de peste 3.000 de euro
-
Administrațieacum 2 zile
Autoritățile prezic 150.000 de pasageri, în primul an de funcționare al Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav
-
Evenimentacum o zi
VIDEO / Imagini incredibile cu zăpada, din munții Făgăraș. Stratul de omăt măsoară 1,70 de metri, iar riscul de avalanșă este uriaș