Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Silvicultorii spun că nu au cu ce să se apare în fața hoților. Cel mai tânăr pădurar din Brașov are 21 de ani: „Dacă mergi aşa cu mâna goală, el are un topor în mână (…) ce faci?”

Publicat

pe

Publicitate

În loc să aibă grijă de sutele de hectare de păduri pe care le administrează, silvicultorii din România au ajuns să se teamă pentru viețile lor. Tot mai mulți hoți fură material lemnos din inima pădurilor, iar atunci când sunt prinși devin extrem de agresivi.

În fața infractorilor, silvicultorii se plâng că nu au cu ce să se apere. Sebastian Marcu, de exemplu, are 21 de ani și este cel mai tânăr pădurar din Direcția Silvică Brașov. Răspunde de 800 de hectare de pădure din jurul comunei Budila și aproape zilnic e amenințat de hoții de lemne pe care îi întâlnește în cale. Grav este că tânărul nu are mașină de serviciu sau uniformă de muncă. Singura dotare pe care a primit-o de la superiorii lui a fost un pistol.

„Ai altă autoritate asupra lor când ieşi din maşină şi ai pistolul la brâu. Dacă mergi aşa cu mâna goală, el are un topor în mână, o drujbă în mână. Sunt mulţi, tu eşti singur, ce faci?”, a declarat Sebastian Marcu pentru Știrile PRO TV.

La nivel național puțini pădurari au o armă în dotare cu care s-ar putea apăra în fața agresiunilor hoților de lemne. La mașini de serviciu sau uniforme mulți nici nu mai speră. Sindicaliștii din Romsilva spun că în ultimii ani s-au înmulțit alarmant cazurile de violență asupra pădurarilor.

Publicitate

”Undeva, la 7 luni de zile, sunt peste 20 de cazuri de violenţă împotriva personalului silvic. Ne dă fiori, dacă putem spune aşa”, povestește Silviu Geană, de la federaţia sindicatelor “Silva”, pentru Știrile PRO TV.

Reprezentanții Romsilva spun că sumele alocate pentru dotarea personalului silvic în teren au fost tot mai mici, în ultimii trei ani. Sindicaliștii ar dori modificarea codului penal pentru ca faptele de ultraj asupra pădurarilor să fie pedepsite mai aspru. La nivel național, peste 7000 de angajați silvici păzesc mai bine de 4,2 milioane de hectare de pădure.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes