Connect with us
Publicitate

Social

Medicul Dan Grigorescu, la 7 ani de când militează pentru interzicerea petardelor: „Obosisem să facem puzzle din mâinile inconștienților sau ignoranților auto-mutilați în prag de An Nou”

Publicat

pe

Publicitate

Dan Grigorescu, şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reconstructivă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, spune că petardele ar trebui să dispară de pe piaţă. În fiecare an ajunge să reconstruiască mâinile celor răniţi în prag de An Nou.

„S-AU ADUNAT EXACT 7 ANI!

7 ani de când, cu puțin timp înainte de fiecare revelion „propovăduiesc în pustiu” că petardele ar trebui să dispară de pe piața mai mult sau mai puțin neagră a momentului.

7 ani de când am inventat substantivul „petardat”, introducându-l în Fondul Principal de Cuvinte al limbii române, exasperat de faptul că în Spitalul de Urgență din Brașov, cu toate avertismentele publice posibile, obosisem să facem puzzle din mâinile inconștienților sau ignoranților auto-mutilați în prag de An Nou.

Medicul spune că a inventat substantivul „petardat”

Publicitate

Experiența mea de peste două decenii în domeniu îmi permite să consider „petardatul” un substantiv eminamente de gen masculin, având pluralul forma cea mai  răspândită în spațiul „carpato-ponto-danubian”.

Am creat acest nou cuvânt în încercarea de a nu fi considerat un personaj lipsit de empatie față de cei care, bătându-și joc (din inconștiență sau ignoranță) de integritatea lor somatică ar putea fi considerați mai degrabă retardați decât ghinioniști.

Chimia simbiotică a cuvintelor „petardă” și „retardat”, strâns legate de spiritul sezonului, a condus la nașterea acestui nou termen. Pe care îl doresc dispărut cât mai curând și din „peisajul lingvistic” românesc, și din cel medico-chirurgical.

Dan Grigorescu: „Îmi doresc ca jocul cu petarde al amatorilor să fie abandonat”

Așadar, îmi doresc ca jocul cu petarde al amatorilor să fie abandonat cât mai curând, lăsându-i pe profesioniști să le manevreze. Iar pe noi, medicii, să nu mai fim nevoiți să încercăm imposibilul când știm de la bun-început că încercăm degeaba!

La mulți ani cu mâini (și fețe) întregi, România!”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes