Connect with us
Publicitate

Eveniment

Medicii din centrele de permanenţă din Braşov, nevoiţi să aducă bani de acasă pentru că nu au mai fost plătiţi de trei luni: „M-am împrumutat ca să îmi plătesc motorina să vin la centrul de permanenţă”

Publicat

pe

În județul Brașov, sistemul centrelor de permanență este în pragul colapsului. Medicii sunt neplătiți de trei luni și au ajuns să aducă bani de acasă, pentru a ține deschise centrele în care se duce, noaptea sau în weekend, oricine are o problemă medicală și nu vrea să aglomereze unitatea de primire a urgențelor, transmite observatornews.ro.  

Publicitate

Medicul Ana Șestacova coordonează centrul de permanență din comuna Feldioara, județul Brașov. Este medic de familie de 10 ani și totuși învață, zi de zi, ce înseamnă umilința pentru cei care tratează oameni și salvează vieți fără bani.

Medicii sunt nevoiţi să aducă bani de acasă pentru a ţine centrele funcţionale

Dr. Ana Șestacova, coordonator centru: Eu cred că pentru oricine ar fi umilitor să nu fi plătit de trei luni de zile, nu? Păi acasă avem familii, cum să nu fie umilitoare? Foarte umilitoare. După ce că muncim la un preț foarte mic, se mai și întâmplă să nu primim banii. Și nu o lună, două, ci chiar trei luni.

Publicitate

În județul Brașov funcționează, în prezent, zece centre de permanență. Sunt deschise de luni până vineri, între orele 15 și 8, iar în weekend au program non stop. Deconturile pentru funcționarea lor au rămas la nivelul din 2018. De multe ori, medicii sunt nevoiți să aducă bani de acasă, pentru a le ține funcționale.

Unii nu şi-au mai primit salariul din luna septembrie

Dr. Traian Ilea, medic: Ultimul salariu pe care l-am primit a fost în luna septembrie. Au fost luni, decembrie, când a trebuit să mă împrumut, ca să pot să-mi plătesc motorina, până la centrul de permanență. 

Dr. Ana Șestacova, coordonator centru: Sunt medici și asistente care trăiesc efectiv din acești bani. Deci nu au loc de muncă. Ei lucrează și prestează servicii doar pentru aceste centre de permanență, or și ei au copii, au familii, au dări de plătit.

Centrele de permanență sunt locul în care caută leac pacienții cu urgențe medicale minore. Practic, linia a doua de asistență medicală, după camera de gardă.

Publicitate

Banii ar fi trebuit plătiți de Casa Asigurărilor de Sănătate

Ancuța Daisa, director CASJ Brașov: De ce nu sunt plătiți de trei luni medicii? Pentru că nu ne-au fost alocate fonduri de la Ministerul Sănătății, pentru plata acestor servicii.

Un singur medic are de recuperat, pentru cele trei luni de gărzi în centrele de permanență din județul Brașov, între 5.000 şi 8.000 de lei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes