Connect with us
Publicitate

Social

Medicii de familie refuză să distribuie pastilele de iod. Medicamentele ar putea ajunge la populație în a doua jumătate a lunii aprilie

Publicitate

Publicat

pe

După ce Ministerul Sănătății a anunțat că pastilele de iod vor fi ajunge la populație, acum responsabilii s-au răzgândit odată cu refuzul ferm al medicilor de familie de a distribui medicamentele. Ei spun că birocrația și aglomerația de la cabinete ar bloca activitatea medicală, iar acum autoritățile sunt nevoite să găsească alte soluții. Pentru început, Alexandru Rafila a anunțat o campanie de informare.

Publicitate

„Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu. Menționăm că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile. Campania de informare publică, distribuția și dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătății. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populația cu vârsta între 0 și 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie”, au anunțat oficialii Ministerului Sănătății.

În cazul unui accident nuclear doar persoanele cu vârsta maximă de 40 de ani vor fi nevoite să ia acest medicament. Riscul îmbolnăvirii este scăzut pentru cei care au trecut de această vârstă, spun specialiștii. Pastila de iod va fi administrată în maximum opt ore de la anunțul autorităților, dar nu în termen mai mare de 24 de ore pentru că atunci medicamentul nu va mai avea niciun efect. Responsabilii din sănătate au anunțat că dozajul este diferit pentru mai multe categorii de vârstă:

  • pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună – un sfert de comprimat
  • copiii între o lună şi trei ani – o jumătate de comprimat
  • copiii între 3 şi 12 ani – un comprimat
  • copiii cu vârsta de peste 12 ani, adulţi şi femei gravide sau care alăptează – două comprimate
  • persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu – „cu excepţia cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul acesta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”.

Pastilele se păstrează în ambalajul original, la o temperatură de cel mult 25 de grade Celsius.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes