Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Medicii de familie îl acuză pe ministrul Sănătăţii că a creat isterie: „Un coleg a primit 381 de mesaje în 3 ore de la pacienți care vor pastile cu iod”

Publicat

pe

Medicii de familie reclamă că oamenii sună non-stop la cabinete după declarația ministrului Sănătății privind pastilele cu iod. Raluca Zoițanu, președintele Federației Asociațiilor medicilor de familie a declarat că această situație a fost creată deoarece „mesajul a fost foarte prost”. Ea le-a transmis oamenilor că vor primi rețetele, „dar nu imediat”.

Publicitate

„După declarația ministrului Sănătății de ieri, pe care o considerăm iresponsabilă și a dus la panică în rândul populației, ne-a fost blocată activitatea în cabinete, transmite Digi24.

Toți medicii se plâng că primesc zeci, sute de telefoane. Un coleg a spus că a primit 381 de sms-uri în trei ore de la pacienți care doresc aceste rețete.

Soluția am dat-o din martie, de la primele discuții despre distribuția pastilelor, am continuat de atunci să explicăm că ar trebui eliberate din farmacie, pe baza de buletin, iar farmaciile să verifice pe un site dacă pacientul a mai luat pastile și din altă parte, se poate face un site de acest fel într-o oră, dar ministrul Sănătății trebuie să ceară”, a declarat medicul.

Publicitate

Raluca Zoițanu a spus că ministrul Alexandru Rafila nu discută cu patronatele medicilor de familie. O discuție a avut loc ieri cu asociațiile profesionale ale medicilor de familia, dar pe altă temă, respectiv reforma în sistemul de asistență medicală primară.

„Oamenii nu sunt de condamnat, mesajul ministrului a fost foarte prost. Când ministrul spune: mergeți urgent să luați rețeta, e normal ca oamenii să se comporte astfel.

Mesajul nostru e că le vom elibera aceste rețete în măsura în care putem să o facem, dar nu imediat. Dacă un pacient sună azi, probabil îl programăm mâine, poimâine, peste câteva zile”, a adăugat reprezentanta medicilor de familie.

Ministerul Sănătății a făcut precizări, luni seara, despre pastilele cu iod, după ce ministrul Alexandru Rafila a fost criticat de medicii de familie pentru că a îndemnat populația să-și ridice „cât mai repede” din farmacii acest medicament, necesar în cazul unei creșteri a radioactivității și pentru care este nevoie de rețetă de la medicul de familie.

  1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor;
  2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberate de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”, a precizat MS.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes