Connect with us
Publicitate

Social

Medicamentele se vor scumpi. Ministrul Sănătății spune că majorările vor fi făcute etapizat, în funcție de creșterea inflației

Publicat

pe

Vești proaste pentru români. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că prețurile, unor medicamente care se regăsesc în farmaciile din țară, vor fi majorate. Oficialul din Sănătate a declarat la Europa FM că producția de medicamente în România a fost afectată de criza economică și energetică, iar din cauză că unele pastile se găsesc foarte rar pe piață, automat și prețul de cumpărare este ridicat din cauza cererii crescute.

„Am constatat câteva lucruri: există un preț de referință pentru multe medicamente foarte ieftine. Acest preț este nerealist. Pentru că referința era dată de o moleculă care nu mai era pe piață. Nu sunt probleme la medicamente scumpe, ci la cele ieftine. Prețul just al unui medicament acoperă cheltuielile de producție și trebuie să mai ținem cont și de criza economică și energetică – a afectat foarte mult capacitățile de producție din România. Sunt medicamente care se vând în pierdere. Schimbarea de prețuri se va produce etapizat – va ține cont de schimbările generate de inflație. Sunt de acord cu politica prețului cel mai mic câtă vreme produsul există pe piață. Trebuie să avem prețul cel mai mci care permite menținerea medicamentelor pe piață”, a spus ministrul Sănătății, la Europa FM.

La aceeași emisiune, Alexandru Rafila a vorbit și despre medicamentele care lipsesc din farmacii.

„Există suficiente produse de uz curent – medicamente care conțin Ibuprofen sau Paracetamol – pentru adulți și copii. Nu aș spune înlocuitor, ci similar. Panadol pentru copii – nu trebuia să găsiți Panadol; există produse similare pentru copii care se pot administra. Azi chiar am discutat cu unul dintre producători care are cantități extrem de mari de Ibuprofen. Dacă se numește altfel nu înseamnă că face altceva. Sunt la fel. Tamiflu – Oseltamivir – A crescut consumul față de câteva ori față de anii trecuți. […] Sunt medicamente pe care le luăm pe bază de prescripție. Se ia dacă ai gripă sau dacă ai fost contact direct cu cineva care are gripă. Recomandăm ferm ca eliberarea unor medicamente sau oricărui antibiotic se face numai pe bază de prescripție medicală. Au ajuns câteva sute de mii – peste 700 de mii de comprimate – au ajuns în farmacii. Ce ne preocupă este legat de asigurarea cantităților pentru spitale. Am verificat azi și cu celălalt producător care are un produs similar și avem în momentul de față o comunicare referitoare la acest produs. A crescut foarte mult consumul – de 2-3 ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Cred că România, încerc să fiu obiectiv, nu cred că avem o criză reală a acestor medicamente – există produse similare; există Oseltamivir. Singurele poziții descoperite sunt cele legate de Penicilină și derivații săi, unde este o problemă a producătorilor legate de producția din China”, a explicat ministrul Sănătății.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes