Connect with us
Publicitate

Cultural

„Massoud, L’Heritage” şi „În căutarea inginerului Dragomirescu”, premiate la Festivalul de Film şi Istorii Râşnov

Publicat

pe

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, ediţia XIV, s-a încheiat în weekend-ul precedent la Râşnov, iar premiul cel mare al juriului profesionist a fost anunţat duminică. Cele două filme care au câştigat categoria de documentare sunt:

Publicitate
  • Massoud, L’Heritage, în regia lui Nicolas Jallot, producţie franceză din 2021.
  • În căutarea inginerului Dragomirescu, în regia lui Dragoş Zămoşteanu, producţie românească din 2022.

Juriul profesionist al #FFIR14 a fost format din: Alfonso-Santos Gargallo (regizor şi producător spaniol), Irina-Margareta Nistor (critic de film, cineast) şi Ion-Andrei Gherasim (preşedinte Fundaţia Corneliu Coposu).

Totodată, premiul juriului liceenilor, format din: Idris Belabed, Carla Pantilie, Mădălina Tosa, Andrei Midache şi Teofil Memelis, a fost câştigat de pelicula spaniolă Pico Reja, în regia lui Remedios Malvarez şi Arturo Andujar

La categoria premiul publicului filmul Regele Mihai: Drumul către casă, în regia lui Trevor Poots, a fost declarat câştigător.

Publicitate

„FFIR 2022 se apropie de final şi multe lucruri care au trebuit spuse, au fost spuse. A fost o ediţie reuşită din punct de vedere organizatoric, cu un public dornic de evenimente de calitate şi multă emoţie. Nu voi uita niciodată seara dedicată lui Ivan Patzaichin, imnul lui Iuliu Maniu cântat live în timpul proiecţiei de protagoniştii documentarului Remember Iuliu Maniu 1986, seara magică din Cetatea Râşnov cu cei 4 Corifei (Alifantis, Andrieş, Baniciu, Vintilă) sau ploaia care nu a reuşit să alunge publicul la concertele Adei Milea şi Om la lună. Pentru că la final, după un astfel de festival, rămânem cu amintirile, prietenii şi planurile pentru viitor.

O menţiune specială este legată de prezenţa tinerilor în acest festival: avem un grup de voluntari fantastici şi studenţi foarte implicaţi la Şcoala de Vară Astra.

Filmele selecţionate pentru competiţia de anul acesta au adus în atenţia publicului subiecte diverse şi abordări interesante. Mă bucur că două filme româneşti au reuşit să fie pe lista finală de câştigători alături de o producţie din Franţa şi una din Spania. Filmul documentar este prea puţin exploatat şi valorificat în România şi eu cred foarte mult în impactul acestui tip de filme ca instrument de educaţie şi înţelegere”, a declarat Mihai Dragomir, directorul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov.

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov s-a focusat în acest an pe tema Graniţe / Borders şi a adus în atenţia opiniei publice importanţa şi esenţa acestui concept atât de actual în contextul social şi geopolitic actual. Conceptul de anul acesta şi-a propus să aducă cât mai multe răspunsuri la întrebări şi provocări multiple care ţin de libertăţile individuale şi creative cu care se confruntă societatea contemporană.

Respectând tema festivalului, pentru proiecţiile filmelor au fost alese spaţii care depăşesc limitele convenţionalului. Astfel, ediţia cu numărul XIV a FFIR s-a desfăşurat în locaţii multiple din zona Râşnov precum:

Publicitate

Cetatea Râşnov, La Lift spre Cetate, Piaţa Unirii (Râşnov), Cetatea Feldioara, Promenada Codlea, Parcul Cetate din Hărman şi Bastionul Ţesătorilor din Braşov.

La ediţia cu numărul XIV a #FFIR au putut fi vizionate proiecţii internaţionale din Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Franţa, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, România, Spania şi Suedia.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes