Connect with us
Publicitate

Social

Masca pare un accesoriu facultativ pentru turiștii care ajung pe pârtiile de la munte. La Predeal pot fi numărați pe degete cei care poartă masca de protecție

Publicat

pe

Deși ar trebui să fie purtată obligatoriu atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, masca pare că a devenit un accesoriu facultativ pentru turiștii care ajung în stațiunile montane. Pe pârtiile din Predeal, de exemplu, aproape nimeni nu are nasul și gura acoperite, iar situația se repetă în toate stațiunile, anunță jurnaliștii Kanal D.

Publicitate

Chiar dacă vacanța s-a încheiat pentru majoritatea românilor, pârtiile sunt încă luate cu asalt de turiști din toate colțurile țării. În Predeal oamenii alunecă pe zăpadă de dimineața până seara fără să se gândească la regulile sanitare. Distanța socială nu este respectată, iar masca de protecție lipsește de pe fețele multor turiști. Mai grav este faptul că în zonele aglomerate nu există nicio autoritate care să facă controale și să îi amendeze pe cei care nu respectă noile reglementări.

Fie că schiază, alunecă cu placa de snowboard sau se distrează la săniuș turiștii nu par deranjați că aproape nimeni din jur nu poartă mască. Ba chiar mulți sunt hotărâți să ignore complet noile reguli, doar pentru a se simți bine în vacanță.

„La săniuș rămânem fără mască, da. Nici fata, nici ginerele meu, nici copiii, nici soția. Nu mi se pare ok, nu știu de ce. Nu că încurcă lumea, dar cu măștile astea FP, le încurcăm, e aiurea rău de tot”, a spus un turist pentru aceeași sursă.

Publicitate

Inclusiv cei care stau pe margine spun că vor să respire aerul curat de munte, așa că își țin măștile mai mult în buzunar.

„Nu o purtăm având în vedere că suntem în aer liber, o purtăm în general. Sunt cu masca în buzunar, am peste tot, prin toate buzunarele. Suntem vaccinați, că de aia am făcut vaccin ca să mă protejez”, a mai spus o turistă.

Nici măcar puținii turiști care aveau mască nu o purtau corespunzător. Unii o țineau sub bărbie, alții doar pe gură, iar cele mai rare apariții au fost cele cu oameni care respectă în totalitate noile reguli sanitare.

Una dintre turistele care purtau masca le-a declarat jurnaliștilor Kanal D că „cei care stau pe margine, având în vedere că e aglomerat, este normal să poarte mască. Spiritul civic la români întotdeauna a fost deficitar, așa că da, e greu să ne conformăm regulilor”.

În urmă cu câteva zile, Guvernul a aprobat noile măsuri de limitare a pandemiei, înaintea valului 5. Atunci autoritățile au decis ca măștile să fie purtate peste tot. Atenție însă, măștile textile au fost interzise, iar acceptate au fost cele chirurgicale sau de tip FFP2. Cei care fac activități sportive sunt exceptați de la regulă. Asta înseamnă că schiorii pot să coboare pârtiile fără mască, dar în rest sunt obligați să o poarte peste tot. Cine nu respectă această regulă riscă amenzi cuprinse între 500 și 2500 de lei.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes