Connect with us
Publicitate

Prima pagină

Mărturiile mamelor care nu au fost lăsate alături de copiii lor în Spitalul de Pediatrie din Braşov

Publicat

pe

Mai multe mame din Braşov acuză spitalul de pediatrie din oraş că nu au fost lăsate să stea alături de copiii lor în spital pe perioada cât cei mici au fost internaţi. Femeile spun că de când au ajuns copiii la spital li s-a spus să plece acasă şi să îi lase acolo. Pentru binele copilului, cele mai multe au făcut asta, altele au fost nevoite să facă un scandal monstru pentru a fi lăsate în spital, iar altele au decis să plece acasă cu tot cu copilul bolnav pentru că nu au fost lăsate să se interneze.

Daniela Drăgoiu este din Râşnov, a fost nevoită să îşi lase copilul de un an şi jumătate 4 zile singur în spital. Femeia spune că cel mic a ajuns într-o stare destul de gravă la spital, şi oricât de mult a insistat, cadrele medicale de la Spitalul Clinic de Copii din Braşov nu au lăsat-o să stea alături de copil în spital. „Tot weekendul nu am ştiut nimic de copil. Când am sunat îmi ziceau că îi fac tratament, mănâncă şi doarme… L-am luat marţi de la poartă, mi l-au adus într-un cărucior. Copilul era umflat de plâns, nu ne-a recunoscut pe niciunul.” spune Daniela Drăgoiu.

Chiar dacă a fost îngrijit bine, şi s-a externat sănătos, mama spune că lipsa ei timp de 4 zile s-a simţit în comportamentul celui mic.„Până seara la 9.00 copilul meu a plâns în continuu. Am sunat medicul de famile, e traumatizat. Nu mai mânca, l-am pus să meargă, nici de mers nu mai mergea copilul. Cântecelele de care era foarte încântat… nu a avut nicio reacţie la cântecele. Abia după trei zile mi-am făcut copilul să meargă iar bine pe picioare”, a continuat Daniela Drăgoiu.

Nu este singurul caz, au fost mămici care doar cu insistenţe foarte mari au fost lăsate în spital, iar unele pentru că nu au acceptat sub niciun chip să se despartă de copii au decis să plece înapoi acasă cu el aşa bolnav. „La urgenţe, doamnele de acolo mi-au spus în primă fază scurt şi la obiect că nu pot rămâne internată cu el şi că am de ales ori să îl las singur, ori să plec pe semnătură cu acesta bolnav. N-am acceptat aşa ceva, prima dată am crezut că e o glumă proastă, şi m-am bătut cu pumnii în piept până am reuşit să rămân cu el… N-aş fi putut în vecii vecilor să îmi las copilul de doi ani şi ceva singur. Era traumatizat de doctori, de asistente, de măşti, de ace”, spune Raluca Palaghiţă, care până la urmă a reuşit să se interneze.

Publicitate

„Când am ajuns la Spitalul de Copii, a făcut o alergie medicamentoasă băieţelul meu de un an şi 6 luni. Ni s-a spus că trebuie să se interneze copilul că poate face şoc de la această alergie. Mi s-a spus că internarea trebuie să o facă singur, fără mamă însoţită în perioada aceasta cu Covid 19… Am refuzat internarea, pentru că i-au făcut un tratament injectabil care în două ore şi-a făcut efectul.”, spune Alexandra Paltin, o altă mamă păţită.

Situaţia a fost recunoscută acum câteva zile chiar de spital printr-o postare pe reţelele sociale. Pe pagina de Facebook a spitalului scria că „În perioada pandemiei am decis să internăm copii bolnavi în locul mamelor însoţitoare… Prin urmare, au fost internate ca însoţitoare doar mamele care alăptează, mamele copiilor cu handicap, mamele copiilor cu afecţiuni oncologice şi neurologice, în limita locurilor disponibile în rezervele din izolator, preferând astfel să internăm un copil bolnav, în locul unei mame aparţinătoare”. Între timp, atât postarea cât şi pagina de Facebook au fost şterse.

Acum, însă, conducerea unităţii medicale şi-a schimbat declaraţia. În spitalul de copii nu au voie să intre şi mamele, cum comentaţi acest lucru? — Nu e adevărat! Se internează numai copii bolnavi, nu şi mamele însoţitoatre? Nici vorbă!… Din 16 martie de când s-a declarat starea de urgenţă şi până în 25 mai am avut 540 de copii internaţi şi 275 de mame… Spitalul are 225 de locuri de copii şi doar 80 de mame. Nu putem interna chiar cu nemiluita, în perioada asta de pandemie nu internăm chiar la 16 – 17 ani şi părinţii, dar la cei mici fără nicio discuţie”, a declarat Liviu Muntean, managerul Spitalulului de Copii Braşov.

Cu toate acestea mamele îl contrazic. „Singurele mame care ar fi avut dreptul să stea din ce mi-au spus au fost acelea care alăptează. După un timp s-au răzgândit, au spus că nici cele care alăptează nu mai au voie, n-am înţeles de ce. Inclusiv eu le-am spus că dacă trebuie să alăptez… alăptez”, a spus Raluca Palaghiţă.

Întâmplările au avut loc pe perioada stării de urgenţă, când multe spitale au decis ca aparţinătorii să nu mai intre în unităţile medicale. Asociaţiile de protecţie a mamelor spun şi ele că nu sunt normale aceste decizii, însă că legea le permite spitalelor să îşi facă propriile reguli. „Coronavirusul nu atacă grav copii, în schimb un copil separat de părinte pe durata bolii şi mai rău suferă decât se vindecă în spital… Legea spune aşa, că spitalele îşi fac politica internă, fiecare spital cum consideră de cuviinţă, dar că trebuie să primească aparţinători pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani”, spune Ana Măiţă de la Asociaţia „Mame pentru mame”.

În urma experiențelor din Brașov, acestea au lansat şi o petiţie online prin care cer ca mamele din toată țara să fie lăsate alături de copiii lor în spital.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes