Connect with us
Publicitate

Social

Mărturia unui fost consumator de droguri: „Simți nevoia de mai mult, de a descoperi efecte noi, stări noi”. Cel mai tânăr consumator de droguri care a avut nevoie de consiliere la Braşov, un copil de 11 ani

Publicat

pe

Publicitate

Consumul de droguri sau de alte substanțe psihoactive este cel mai mare pericol la care sunt expuși tinerii. Mai grav este că tot mai mulți elevi încep să consume droguri de la o vârstă fragedă.

Cannabisul este în topul preferințelor adolescenților. Statisticile Agenției Naționale Antidrog ne arată că aproape 9% dintre tinerii de 16 ani au consumat cannabis ce puțin o dată în viață, iar 1 din 10 elevi a încercat, măcar o dată, o substanță interzisă, potrivit DIICOT, transmite Radio România Braşov FM.

Marcel a fost dependent de droguri aproape 3 ani. De unde a pornit totul? Ne-a spus chiar el:

„Pe măsură ce înaintezi într-o adicție, într-un consum, într-o dependență, corpul se obișnuiește cu acea substanță, respectiv cu acea stare. La un moment dat ajungi să fie ceva foarte uzual. Și să simți nevoia de mai mult, de a descoperi mai mult, de a descoperi efecte noi, stări noi. Mi-am schimbat substanțele pe care le consumam. De la simpla țigară, până la cele care se prizează pe nas, pe cale orală, pastile. Dar îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-am oprit la injectabile. Nu am ajuns până acolo. Deși este un pas foarte mic”.

Publicitate

Când a început să consume droguri și care este vârsta la care apar primele tentații în rândul copiilor ne-a spus același Marcel.

„Vârsta fragedă, ca de obicei. La fiecare tânăr începe de la 15-16 ani, la mine a fost la 17 ani. Însă majoritatea prietenilor au început și mai devreme. Pe la 13-14 ani. Și asta doar din neatenția părinților. Să nu-i spunem neatenție, să-i spunem prea multă libertate”.

Cel mai tânăr consumator care a avut nevoie de consiliere și tratament la Centrul Regional Antidrog Brașov este un copil de doar 11 ani, dintr-o comună de lângă Brașov. Anda Samson, coordonatorul acestui centru, ne spune de ce încep copiii să consume droguri.

„Mulți tineri care vin să ne solicite ajutorul, de multe ori însoțiți de părinți, ne relatează că dacă nu ar fi fost la încurajarea prietenului, a prietenei, a grupului de prieteni, poate nu s-ar fi întâmplat niciodată. Trebuie să avem în vedere teribilismul vârstei. Tendința lor de a ieși din tipar. De a fi altfel decât ceilalți. Când vorbim de un grup, vorbim de o ierarhie. Și atunci trebuie să fac și eu ce face celălalt”.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes