Connect with us
Publicitate

Social

Marea relaxare de la 1 iunie – propunerile Guvernului: fără mască în aer liber şi restricţii de noapte unde gradul de vaccinare e peste 50%, la incidenţă 3-7,5 localurile rămân deschise doar pentru vaccinaţi – Lista completă

Publicitate

Publicat

pe

Ministerul Economiei a propus o serie de măsuri de relaxare de la 1 iunie după şedinţa Comitetului Interministerial pentru revenirea României la normalitate de la 1 iunie 2021 şi după consultarea cu reprezentanţii Horeca, conform unor surse din Guvern.

Publicitate

Iată ce a propus Guvernul:

În urma ședinței Comitetului Interministerial pentru revenirea României la normalitate de la 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de Covid-19, care a avut loc în data de 28.04.2021 și după consultarea cu reprezentanții industriei HORECA, vă transmitem următoarele propuneri corelate cu cerințele Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru adoptarea unor măsuri de relaxare în vederea revenirii la normalitate începând cu 1 iunie 2021 adresându-vă rugămintea de a fi analizate în cadrul următoarei ședințe a comitetului mai sus menționat, respectiv 07.05.2021.

Măsuri de relaxare a măsurilor bazate pe rata de vaccinare la nivel regional/județean.

Publicitate

Se obține gradul de vaccinare al populației unei regiuni și se aplică măsuri de relaxare în funcție de acesta, similar cu aplicarea restricțiilor privind gradul de incidență al cazurilor de covid:

La 50% grad de vaccinare, masca nu mai este obligatorie în aer liber (Municipiul Brașov a ajuns la un grad de vaccinare de 31%)
La 50% grad de vaccinare, eliminarea restricțiilor de deplasare pe timpul nopții
La 70% grad de vaccinare, eliminarea obligativității purtării măștii în spațiile publice.

Măsuri – 1 iunie (dacă vom avea 5 milioane de oameni vaccinați cu cel puțin o doză)

Anularea restricțiilor temporare privind călătoriile în scopuri turistice adoptate de statul român / Reîncadrarea călătoriilor cu scop turistic din neesențiale în esențiale.

Stabilirea unei limite fixe cuprinse între 400-500 a indicelui epidemiologic sub care cetățenii nevaccinați nu vor fi plasați în carantină la întoarcere în țară.

Publicitate

Eliminarea obligativității de a purta mască pe plajă și în zonele montane.

Industria hotelieră

– se elimină limitarea gradului de ocupare. În prezent este limitat la 70%.
– evenimentele din interiorul hotelului se fac fără restricții dacă participanții sunt vaccinați/testați/imunizați.
– eliminarea restricțiilor privind utilizarea piscinelor din interior și exterior – acces pentru clienții hotelului vaccinați/testați/imunizați.

Baze de tratament balneo-climaterice

– ridicarea restricțiilor impuse prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1078/2020 care restricționează la interior procedurile de aerosoloterapie și respectiv de hidrotermoterapie, care sunt proceduri de bază în tratamentul balnear pe bază de resurse naturale.

– redeschiderea piscinelor interioare (terapeutice sau clorurate natural sau artificial) pentru turiștii hotelurilor care dețin baze de tratament și centre wellness (cu respectarea măsurilor de distanțare în apă în funcție de suprafața apei sau de suprafața totală de odihnă, programarea accesului și asigurarea măsurilor de igienă specifice).

Publicitate

– realizarea unui ghid clar de restricționare parțială a activității spa-urilor și piscinelor interioare din punct de vedere al capacității acestora (nu pe tipurile de proceduri), în funcție de incidența națională, dar mai ales cea locală, similar cum se procedează acum pe zona de restaurație.

Baruri și restaurante

eliminarea limitării de 30%, respectiv 50% privind capacitatea de servire și înlocuirea lor cu măsurile de distanțare reglementate.
La incidența între 3 – 7.5/1000 restaurantele (inclusiv baruri, cafenele, cantine) rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate/testate/imunizate.

Evenimente

Redeschiderea sectorului de evenimente mai mari de 20 persoane (nunți, botezuri etc) sau petreceri private pentru persoanele vaccinate/imunizate/testate.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes