Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Maraton de transplant, la Brașov. Șase persoane primesc un rinichi nou. Pacient: „Trebuie să treacă 5-10 ani, să aștepți și când aștepți poți să nu fii compatibil”

Publicat

pe

Este maraton de transplant renal la Brașov în aceste zile, unde viaţa a şase oameni se va schimba radical. Bolnavii vor primi câte un rinichi de la oameni apropiaţi. Prelevarea organelor se face cu ajutorul unui robot chirurgical la Spitalul Sf. Constantin, iar echipa medicală lucrează pro-bono.

După 11 ani de suferință, un bărbat primește un rinichi de la soția lui.

Publicitate

„Când am văzut care sunt procedurile la stat și că e greu cu donatorii am hotărât să fac pasul asta.”, Mariana Palade, donator.

„Trebuie să treacă 5-10 ani, să aștepți și când aștepți poți să nu fii compatibil.”, soțul Marianei, pacient.

Intervențiile pentru cei șase bolnavi au loc la Brașov, în singurul centru privat din Romania acreditat pentru transplant. Doctori din Cluj operează pro-bono, sub îndrumarea unui medic din Elveția.

Publicitate

„Este al 6-lea sau al 7-lea an în care vin și este mereu o plăcere pentru mine. Sunt impresionat de energia pe care această echipă o acordă programului de transplant.”, Christophe Iselin, șeful secției de urologie al spitalului universitar din Geneva.

„Echipa de urologie a fost axată pe recoltarea de rinichi de la donatorul viu. Mentalitatea noastră e că această persoană care face un gest umanitar să se întoarcă cât mai repede la viața normală.”, Dr. Crișan Nicolae, medic primar urolog.

Pacienții trebuie să suporte însă o parte din cheltuieli – pentru că spitalul nu a reușit să încheie un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

„Există o lege care spune că centrele pot să intre în programul național doar dacă centrele de stat sunt depășite ca număr de cazuri și în această perioadă când numărul de transplanturi e mic, nimeni nu poate spune că este depășit că număr de cazuri.”, Dr. Bogdan Moldovan, coordonator centru transplant renal.

„Sistemul de transplant din România suferă, numărul de proceduri a scăzut foarte mult din 2016-2017, când am avut un maxim.”, Victor Costache, șeful secției de chirurgie cardiacă.

Publicitate

Anual, două mii de români intră în programul de dializă. La nivel național avem aproape 20 de mii de persoane înregistrate cu afecțiuni renale grave.

Potrivit Agenției Naționale de Transplant, în acest moment sunt 3165 de pacienți la cele 4 centre din țară în care au loc astfel de proceduri. Mulți dintre aceștia așteaptă și ani de zile o nouă șansă la viață, relatează stirileprotv.ro.

Un reportaj video despre acest subiect puteţi urmări AICI.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes