Connect with us
Publicitate

Cultural

Maraton de scurtmetraje din perioada 1950 – 1990, la Muzeul Aminitrilor din Comunism, de la Brașov

Publicat

pe

KineDok, Muzeul Amintirilor din Comunism și Asociația Artburg aduc o serie de scurtmetraje din perioada anilor 1950-1990 la Brașov, care vor fi proiectate în prezența criticului de film și curatorului Călin Boto și a reprezentantelor Muzeului.

Publicitate

Filmele din selecția „Sahia Vintage“ aparțin studioului de cinema documentar al României socialiste „Alexandru Sahia“ și fac parte din seria de proiecții de filme documentare KineDok, a cărei a 8-a ediție se desfășoară toamna aceasta în orașul de la poalele Tâmpei. În sala unde vor avea loc proiecțiile de film, sunt 24 de locuri. Pe 18. octombrie, la ora 19, vor fi vizionate patru titluri în spațiul Muzeului Amintirilor din Comunism:

  • A cui e vina (reg. Florica Holban, 1965, 12’)
  • Craiova vazută din car (reg. Titus Mesaros, 1974, 10’)
  • Sedință cu părinții (reg. Doru si Paula Segall, 1980, 10’)
  • Echipajul (reg. Doru Segall, 1985, 14’)

Evenimentul face parte din proiectul „Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania la Brașov, 2022“ al Asociației One World Romania, care a început în luna august la Brașov și în cadrul căruia au fost arătate filme de non-ficțiune la CATTIA și la Cinemateca Patria, în cadrul Festivalului SETbv.

KINEDOK este un program internațional de distribuție alternativă pentru filmul documentar, care se desfășoară în șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Publicitate

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali.

Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

„Sahia Vintage“ este o platformă de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul României socialiste „Alexandru Sahia“ în perioada 1950-1990. Aceste studiouri au fost parte integrantă a industriilor de cinema ale fostei Europe comuniste.

În anii 90, după prăbușirea regimurilor din regiune, unele dintre aceste studiouri au fost privatizate iar altele au intrat în declin, pendulând vreme de decenii între supraviețuire și colaps, ca metafore materiale ale transformărilor specatuloase care care au afectat țările din regiune. „Alexandru Sahia” a fost studioul de cinema documentar al României socialiste.

Înființat la începutul anilor 1950, prin transformarea societății de stat Romfilm, studioul a documentat vreme de patru decenii viața cotidiană în România și evoluția regimului comunist, conform indicațiilor și în limitele impuse de mandatul politic al instituției.

Publicitate

Pentru că a fost singurul studio specializat în film documentar din epocă, instituţia s-a identificat în timp cu practica documentară la nivel național: astăzi, istoria documentarului produs în România socialistă este, cu câteva excepții, istoria documentarului Sahia. La trei decenii de la colapsul regimului Ceaușescu, studioul Sahia nu și-a găsit încă locul în prezent. „Sahia Vintage“ este un un spațiu pentru filmele lăsate în urmă de această instituție și de oamenii care i-au fost afiliați în perioada 1950-1990.

Proiecțiile KineDok continuă și în luna noiembrie, în fiecare seară de marți la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes