Connect with us
Publicitate

Eveniment

Mama fetei sfâșiate de urs în Bucegi a presimțit tragedia: „I-am zis, te rog nu te du! I-am zis că dacă te duci ai grijă la urși, la râpe”

Publicat

pe

Publicitate

Mama tinerei de 19 ani, din Iași, care a murit sfâșiată de urs, a făcut declarații. Aceasta spune că a presimțit că urmează să aibă loc o tragedie și ar fi avertizat-o pe tânără să nu plece în drumeție. „Eu i-am zis, te rog nu te du. I-am zis să aibă grijă și a zis că nu. I-am zis că dacă te duci ai grijă la urși, la râpe”, a spus femeia. 

Tânăra care a fost sfâșiată de urs

O tânără ieșeancă, în vârstă de 19 ani, mare iubitoare a muntelui, a fost sfâșiată de un urs în timp ce se află în drumeție în Jepii Mici, din Bucegi. Împreună cu ea era și iubitul care a asistat la scenă de groază. Băiatul a povestit că animalul a ieșit dintre copaci și a prins-o pe fată de picior.

Din primele cercetări, a reieșit că tinerii nu cunoșteau traseul pe care s-ar fi aventurat. În timp ce mergea pe potecă, un urs a ieşit dintre copaci şi a prins-o pe fată de picior. În încercarea de a se elibera din colţii animalului, atât ea, cât şi ursul s-au prăbuşit într-o prăpastie de 120 de metri adâncime.

„Țipa: Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător”

Primul apel la 112 a fost dat marți după-amiază, de iubitul fetei. Acesta i-a spus dispecerului Salvamont că sunt pe traseul Jepii Mici din Munții Bușteni și că sunt foarte speriați întrucât sunt urmăriți de un urs.Dispecerul de serviciu le-a dat câteva sfaturi utile, cum să se comporte în prezența ursului. Ei au urmat sfaturile, dar din păcate nu au scăpat de prezența animalului sălbatic”, a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova pentru Digi24.

Publicitate

Aproape simultan, la 112 a sunat și tânăra de 19 ani. „Era îngrozită… vă dați seama, țipa: ‘Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător!’, povestește Dan Banu, șeful Salvamont Prahova. Câteva zeci de secunde mai târziu, conversația s-a încheiat brusc, întrucât tânăra căzuse pradă în ghearele ursului„Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon și tânărul striga că sunt atacați de urs și că a luat fata. A fost ceva groaznic! Ne-a spus că ursul a prins-o pe fată de un picior și o trage după el și, la un moment dat, nu a mai văzut ce a făcut cu ea. Din potecă, ursul a târât-o și a aruncat-o la 120 de metri în firul văii”, mai spune Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Ce a declarat mama fetei ucise de urs

Părinții fetei sunt în stare de șoc, mai ales că mama să a avertizat-o să nu meargă prin pădure pentru că sunt pericole. „Eu i-am zis, te rog nu te du. I-am zis să aibă grijă și a zis că nu. I-am zis că dacă te duci ai grijă la urși, la râpe, la toate astea pentru că sunt foarte periculoase”, a povestit cu ochii în lacrimi mama victimei.

Ultima discuție pe care tânăra a avut-o cu mama sa a fost în jurul prânzului, înainte de a se întâmpla tragedia. Se pare că fata se mai întâlnise și în alte excursii cu urșii dar de fiecare dată a reușit să scape. Din câte am aflat de la tatăl ei că mie nu mi-a zis că a mai fost odată fugărită de un urs. Acum văd că i-a fost fatal”, a mai spus mama.

„Noi credem că ursul era turbat”

Intervenția cu final tragic de pe Jepii Mici i-a marcat profund pe salvamontiști. „Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului”, mai spune Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Ajunși la locul tragediei, salvatorii montani au făcut rapel 120 de metri în vale, dar tânăra de 19 ani era deja decedată. Ursul era lângă ea și a sărit să-i atace și pe salvamontiști. „A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de „pradă” și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei”, a declarat pentru Digi24.ro Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes