Connect with us
Publicitate

Economic

Mai puțini bani de la Guvern pentru programul „Noua Casă”, în 2024. Ce salariu ar trebui să aibă un român care vrea să își cumpere o locuință nouă prin acest program

Publicat

pe

Plafonul de garanții aprobat de Guvern, în acest an, pentru programul „Noua Casă 2024” este de 1 miliard de lei și este mai mic față de anul trecut. Românii care vor să-și cumpere o casă sau un apartament de până la 70.000 de euro trebuie să dea un avans de 5%, mai exact 3.500 de euro. Spre deosebire de un credit ipotecar ”normal”, unde oamenii trebuie să scoată din buzunar minim 15% avans, adică 10.500 de euro, scrie fanatik.ro.

Publicitate

Așadar, cam acesta e marele și probabil singurul avantaj de a lua un credit ipotecar prin programul ”Noua Casă 2024”. Problema reală e că în marile orașe nu prea se pot cumpăra apartamente sau case cu acești bani. Chiar și așa, cei care doresc să obțină 70.000 de euro credit, trebuie să aibă un venit de cel puțin 5.400 de lei.

Comparativ, în 2022 era nevoie de 3.000 de lei. Mai mult, ratele au crescut foarte mult, de la 1.400 de lei la aproximativ 2.400 de lei, astfel că tot mai puțini oameni par capabili să se încadreze la un astfel de credit. Prin ”Noua Casă” se pot cumpăra și imobile de 140.000 de euro, însă în acest caz avansul crește la 15%, mai exact 21.000 de euro.

Practic sunt aceleași condiții ca la un credit ipotecar obișnuit. În acest caz, avertizează specialiștii, creditele normale devin mai atractive, pentru că băncile oferă dobânzi fixe în primii 3 sau 5 ani, mai puțin decât dobânzile variabile care sunt puse la bătaie pentru programul ”Noua Casă 2024”.

Publicitate

Vorbim despre 5.8% față de 7.9%, așadar o diferență de 2.1% care va conta cu siguranță pentru buzunarele celor care vor un credit. Statistic, până acum 330.000 de români au beneficiat de astfel de credite garantate de statul român.

O analiză Imobiliare.ro a arătat că prețurile la imobiliare sunt într-o creștere continuă în marile orașe, în ciuda ”crizei” sau a ”inflației”. ”Performanțele pieței rezidențiale au reușit să depășească și cele mai optimiste așteptări. Prețurile au rezistat presiunii. Oferta a scăzut puternic. Cererea a crescut cu până la 40% pe anumite segmente. Iar numărul tranzacțiilor a crescut semnificativ în ultimul trimestru al anului, spun specialiștii.

Cu toate că au fost vândute mai puține imobile ca în anul precedent, județele unde se caută case sau apartamente rămân aceleași: București, Cluj, Timiș, Iași, Constanța și Brașov. Acestea dețin practic 40% din piața vânzărilor de imobile, din toată țara.

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară, cu un metru pătrat la o valoare medie de 2.452 de euro. Desigur, vor exista zone unde metrul pătrat poate fi chiar și 4.000 de euro, așa cum se întâmplă și în București sau în alte mari orașe din țară. Așadar, creditul ”Noua Casă” nu ar fi de mare folos cuiva care vrea să își ia un astfel de apartament.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes