Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Maghiarii din Covasna şi Harghita cer din nou autonomie şi „cărţi de identiate secuieşti”

Publicat

pe

Duminică seara au fost aprinse focuri de veghe în peste o sută de localităţi din Harghita și Covasna. Evenimentul a fost organizat de Consiliului Naţional Secuiesc și potrivit agenției maghiare de presă MTI, a avut scopul de „a reitera solicitarea autonomiei.”

La fiecare dintre focurile de veghe aprinse pe înălţimile din apropierea aşezărilor a fost citit proclamaţia evenimentului, semnată, ca şi în anii precedenţi, de Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iniţiatorul şi organizatorul focurilor de veghe, transmite digi24.ro.

Documentul subliniază: autonomia teritorială ar putea fi o garanţie a securităţii, păcii şi prosperităţii în Ţinutul Secuiesc. De asemenea, se afirmă că populaţia Ţinutului Secuiesc solicită în continuare autonomia teritorială chiar şi după epidemia de coronavirus, după toate tensiunile vieţii internaţionale.

„Declarăm din nou: autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este garanţia păcii, securităţii şi prosperităţii, un cadru legal care garantează egalitatea deplină şi efectivă pentru cetăţenii Ţinutului Secuiesc. Voinţa şi exigenţele noastre nu s-au schimbat în ultimele două decenii. Am dovedit că, în ciuda obstrucţiei autorităţilor, am reuşit să acţionăm la nivel european în interesul Ţinutului Secuiesc, deschizând un câmp de luptă pe plan internaţional. Mai avem o sarcină în faţa noastră: crearea şi susţinerea sistemului de auto-organizare a poporului secuiesc, a cărţii de identitate secuieşti. Fie ca această seară să fie un moment în care toţi membrii comunităţii să-şi conştientizeze această sarcină, ea să devină pentru toţi o experienţă personală, o sarcină pe care trebuie să o realizăm împreună în viitor” – se arată în documentul remis agenţiei ungare de presă MTI.

Publicitate

Proclamaţia a evidenţiat încă o dată faptul că oamenii adunaţi în jurul focurilor de veghe cer autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, mai scrie agenția maghiară de presă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mx

    2 noiembrie, 2022 at 8:31 am

    Cineva va trebui sa ii anunte ca dacă vor avea autonomie teritorială, Tinutul Secuiesc este înconjurat de România. Pentru a pleca oriunde vor avea nevoie de pașaport. Axest tinut nu se va afla in UE, asadar, pașaport spre România si Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes